Vesti

NOVA VAROŠ ŽELJNA BEBA: Nepovoljna demografska slika podno Zlatara je gorući problem lokalne samouprave

ČITAV zlatarski kraj, već godinama, više sahranjuje, nego što slavi prvi plač novorođenčadi!

Tako je bilo i lane, kada je na svet došlo ukupno 88 mališana, troje manje nego u 2020, a u istom periodu se upokojilo 325 žitelja novovaroške opštine – 66 više nego pretprošle godine.

Trend nije ohrabrujući ni u 2022. – tokom prva dva meseca je rođeno samo 14 beba, a umrlo šest puta više sugrađana, 83.

U lokalnoj samoupravi sa belom kugom pokušavaju da se izbore značajnim finansijskim izdvajanjima iz opštinske kase. Sprovode se različite mere i programi na polju lokalne populacione politike, ali su efekti ulaganja još slabo vidljivi.

Očigledno, malo vredi činjenica da godišnji budžet za novčane naknade roditeljima novorođenčadi i nezaposlenim porodiljama u proseku premašuje cifru od 25 miliona dinara, što je znatno više nego u odnosu na opštine u okruženju, pa i šire. Statistika je, međutim, neumoljiva i pokazuje da je to nedovoljan motiv za rađanje, odnosno za zaustavljanje negativnih trendova zbog kojih se Nova Varoš i dalje nalazi u grupi od desetak opština u Srbiji sa najnižom stopom nataliteta.

Jer, prošla godina je, sa već pomenutih 88 beba – uz 2015. – po broju novorođenčadi podno Zlatara bila najnepovoljnija u poslednjoj deceniji. Situacija je nešto malo bolja bila u periodu od 2016. do 2019, ali je poboljšanje ukupne slike ponovo počelo da se pogoršava od pretprošle godine. Tako se plač novorođenčadi tokom 2016. začuo 111 puta, naredne dve godine po 100, a u 2019. ih je rođeno 107 – 16 više nego 2020.

 Poslednjih godina ulažemo ogromne napore i sredstva, pa je visina novčanih naknada za podsticaj nataliteta udvostručena u odnosu na period od pre jedne decenije – tvrdi Danijela Topalović iz opštinske Službe za brigu o porodici i deci. – Pre samo tri godine, novorođenčad i nezaposlene porodilje su iz opštinske kase ukupno dobili više od 26 miliona dinara, a u 2014. je to bilo manje od devet miliona. Sada novčana naknada za prvorođenu bebu iznosi 100.000 dinara, za drugo dete 200.000, treće 300.000, četvrto 400.000, a za peto i svako naredno 500.000 dinara.

Nezaposlene porodilje za prvo dete od ove godine mogu da računaju i na mesečni novčani podsticaj od 15.000, drugo 20.000, a treće i svako naredno po 25.000 dinara.

U opštinskom rukovodstvu smatraju da pad nataliteta jeste svojevrsna omča oko vrata i jedan od gorućih problema koji, nažalost, nije karakterističan samo za ovaj deo zemlje, već i za čitavu Srbiju…

– Efekti ulaganja se ne mogu očekivati tako brzo. To je dugoročan proces koji smo mi, kao lokalna samouprava, pokrenuli među prvima u Srbiji. Svake godine za podsticaj nataliteta izdvajamo od 23 do 26 miliona dinara, a realizujemo i brojne druge projekte, kako bismo našoj deci obezbedili što bolje uslove za odrastanje i srećnije detinjstvo – zaključuje predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort