Vesti

BERAČA NEMA NI ZA DNEVNICU OD 5.000: Malinari u zapadnoj Srbiji, uoči početka sezone, bezuspešno tragaju za radnicima

DRUŠTVENE mreže, portali i novine u Srbiji su prepuni oglasa u potrazi za beračima malina kojima domaćini – u strahu da će im rod propasti, jer neće imati ko da ga “skine” – nude sve bolje uslove. Tako će i ovogodišnja dnevnica, najverovatnije, iznositi čak 5.000 dinara – 2.000 više nego lane.

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović berače bezuspešno traži već tridesetak dana, a oglas je postavio na jednom od čitanijih portala u zapadnoj Srbiji.

– Uz dnevnicu nudim smeštaj i hranu, ali niko neće da radi. Moj zasad je na površini od oko 50 ari, što i nije tako puno, pa zamislite koliko tek strepe vlasnici većih parcela – objašnjava Sretenović, pretpostavljajući da će cena maline ove godine premašiti 600 dinara po kilogramu, mada pojedini otkupljivači vele da će “izaći” i na 1.000, što bi bilo rekordno.

Na to će, kažu dobri poznavaoci ove oblasti, pre svega uticati manjak roda – posebno u brdskim predelima, gde je malinjake “pokosio” kasni sneg. Istovremeno, na svetskom tržištu je sve veća potražnja za srpskim malinama, mada trenutna kriza u Ukrajini i te kako može da utiče na izvoz.

– U hladnjači su mi ostale neke zalihe od prošle godine, a trenutna cena je dostigla 590 dinara, plus porez. U malinjacima se ovih dana čisti višak, te đubri, taripira i frezira, a za sve to sam morao da dovedem radnike iz Požege, kojima plaćam 400 dinara po satu. Imam zasade na 1,3 hektara, pa se uzdam u obećanje jednog Piroćanca da će mi na vreme dovesti berače. Računam i na tradicionalnu radnu smagu iz Republike Srpske – veli Vladan Perović iz Arilja.

Related Articles

Komentariši

Back to top button