Vesti

SRPSKI JEZIK UČE U 13 DRŽAVA: Na konferenciji dijaspore i Srba u regionu o čuvanju nacionalne kulture

DA bi se očuvali srpski jezik i kultura u dijaspori od velike važnosti su dopunske škole u okviru kojih deca ne samo da neguju maternji jezik, već uče o istoriji, geografiji i kulturi svog naroda.

Interesovanje roditelja i mališana raste iz godine u godinu, a država nastoji da im, otvaranjem škola, izađe u susret gde god je to moguće.

Ovo su poruke sa konferencije dijaspore i Srba u regionu koja je bila posvećena očuvanju srpskog jezika i kulture van granica naše zemlje.

– U poslednjih godinu dana otvorili smo 24 dopunske škole preko crkvenih opština ili društava, od Amerike do Rusije, a u njih je upisano 1.000 dece i utrošeno 18 miliona dinara – rekao je Arno Gujon, v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

On je naveo da se radi na tome da škole pređu pod upravu Ministarstva prosvete koje je, inače, nadležno za dopunske škole u inostranstvu. Gujon je istakao da naši sunarodnici u dijaspori kao veliki problem ističu da deca nemaju gde da uče maternji jezik.

Dr Slavica Jašić, iz Ministarstva prosvete, podsetila je da je u Strategiji obrazovanja 2020/2030. učenje srpskog jezika u inostranstvu jedan od devet ciljeva.

Nastavu realizuju nastavnici koje šalje Ministarstvo, ali i oni koji su već tamo, a oni imaju isti nivo obrazovanja i mogu da prenesu potrebna znanja deci – navela je Slavica Jošić.

Ona je naglasila da interesovanje za ove škole raste, te da je od 2018. godine ono povećano za 45 odsto.

– Dopunske škole rade u 13 zemalja, u njima predaje 83 nastavnika i tri koordinatora, a uči više od 6.700 đaka – navela je Slavica Jošić uz napomenu da su u poslednje dve godine uprkos nepovoljnoj epidemijskoj situaciji otvorene škole u Sloveniji, Luksemburgu i, nakon 20 godina, u Engleskoj.

U dopunskim školama izučavaju se tri predmeta – Srpski jezik, Srbija, moja otadžbina i Osnove kulture srpskog naroda. O njihovom sadržaju brine Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a zamenik direktora Zavoda Ivan Savić najavio je nove projekte.

– U planu je kreiranje jedinstvenog udžebnika za sva tri predmeta koja se uče u dopunskim srpskim školama – rekao je Savić.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort