Vesti

Sedam miliona dinara za zamenu ložišta u Priboju

PRIBOJ – Kroz Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2022. godini, Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je opštini Priboj pet miliona dinara, dok će lokalna samouprava u istu namenu izdvojiti još dva miliona dinara. Ugovor sa ministarkom Irenom Vujović potpisao je predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Projekat podrazumeva zamenu neadekvatnih ložišta u individualnim domaćinstvima energetski efikasnijim, što podrazumeva prelazak na drugi energent, gas ili biomasu, a to će značiti i bolje grejanje, manju potrošnju energenta, ali i bolji kvalitet vazduha.

Plan je da se sa realizacijom projekta startuje odmah po okončanju aktuelne grejne sezone, a Javni poziv raspisaće lokalna samouprava.

Opština Priboj je prošle godine, zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, već realizovala projekat zamene individualnih ložišta za 76 korisnika. Subvencije za 61 domaćinstvo iznosile su do 70 hiljada dinara, dok je za korisnike Centra za socijalni rad nabavljeno i 15 šporeta na čvrsto gorivo, uz subvenciju od 100 odsto.

Related Articles

Komentariši

Back to top button