Hrana

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora” kao potvrda autentičnosti i kvaliteta

Čajetina – Zlatiborci su od davnina poznati kao proizvođači mesa i ukusnih mesnih prerađevina jer je to podneblje prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj. Osim mesa u zlatiborskim domaćinstvima proizvode se mleko i mlečni proizvodi, med, rakija, a vredne ruke domaćica vekovima unazad prave slasne džemove, kompote, sokove i druge poslastice, ističu iz Turističke organizacije Zlatibor. Danas svi ovi proizvodi dobijaju potvrdu autentičnosti i kvalieteta kroz žig garancije „Dobro sa Zlatibora”.

Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, ovaj žig garancije moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ DOO. Žig garancije „Dobro sa Zlatibora” je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije kao žig garancije.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se registruje u cilju brendiranja proizvoda, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina, podsticanja razvoja i proizvodnje grupa lokalnih proizvoda, podizanja nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga, očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga sa teritorije opštine Čajetina.

Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ moraju biti u skladu sa važećim zakonskim i pratećim propisima, svojim ukupnim svojstvima moraju zadovoljiti izražene ili pretpostavljene potrebe korisnika i zahteve utvrđene u normama ili specifikacijama, kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda.

Obeleženi proizvodi moraju se proizvoditi na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača.

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koja budu nosila Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata/pružalaca usluga.

Related Articles

Komentariši

Back to top button