Vesti

Privrednici Zlatiborskog okruga prilagođavaju poslovanje novim uslovima

UŽICE-Privrednici sa područja Regionalne privredne komore u Užicu koji ostvaruju značajan deo spoljnotrgovinske razmene sa Ruskom Federacijom, Ukrajinom i Belorusijom za sada se „dobro snalaze“.

Ana Lapčević, direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga, kaže da privrednici sa područja Regionalne privredne komore u Užicu ostvaruju značajan deo spoljnotrgovinske razmene sa Ruskom Federacijom, Ukrajinom i Belorusijom.

Najviše se izvozi aluminijum i drugi obojeni metali, mesing, bakar, pa se zbog aktuelne situacije u Ukrajini, tako da se najveće promene u poslovanju očekuju u kompanijama koje se bave tom delatnošću.

„Kompanije se za sada dobro snalaze, prate situaciju i pokušavaju da usklade svoje aktivnosti koje definitivno nisu zaustavljene već su u određenoj meri usporene i prilagođavaju se trenutnim uslovima“, rekla je Lapčević .

Privreda Zlatiborskog okruga ostvarila je suficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od 255 miliona evra u prošloj godini.

Spoljnotrgovinska robna razmena privrede RPK Zlatiborskog okruga iznosila je prošle godine više od 1,35 milijardi evra, od čega je izvoz bio 804 miliona, a uvoz 549 miliona evra.

Industrijska proizvodnja ovog područja bila je za 18,5 odsto veća u odnosu na 2020. godinu.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort