Zabava

Pola veka Supermena koji je svog Leksa Lutora našao u Prijepolju

Lomio je obruče, ponižavao rivale, rešen da postane glavna zvezda „uništio“ svoj prvi tim, ali je uspeo da postane jedna od najvećih legendi košarke – Šekil O'Nil je proslavio 50. rođendan, košarkaški Supermen za koga je rešenje imao samo Leks Lutor iz Prijepolja – Vlade Divac, četiri godine stariji div iz Prijepolja.

Pre tačno 30 godina O'Nil je predstavio sebe svetu postavši prvi pik na NBA draftu i zaduživši dres Orlando Medžika, ambiciozne ekipe sa Floride koja je imala nameru da se uključi u trku sa velikanima poput Čikago Bulsa, Hjuston Roketsa, Portland Trejlblejzersa, Los Anđeles Lejkersa..

Nije dostigao zvezdane visine u svom prvom timu, čak je na veoma loš način napustio ekipu, pročitavši anketu u lokalnim novinama koja mu se nije dopala.Vremena su se promenila, noseći dres Los Anđeles Lejkersa osvojio je tri titule šampiona NBA lige, jednu i sa Majamijem, tri puta je bio najbolji igrač finala, a čak u 15 navrata je nastupio na utakmici svih zvezda.

Divac je, za razliku od O'Nila, stigao u NBA pravo kroz najsjajnije reflektore – Lejkersi su ga odabrali za igrača kadrog da bude deo tima u kom je gazdovao legendarni Medžik Džonson, zbog koga kasnije Šekil nije mogao da nosi omiljeni broj 32 iz Orlanda.

Ključni dueli dogodili su se 2002. godine u finalu Zapadne konferencije, a O'Nil i Brajant su pred sobom imali spektakularnu ekipu Sakramenta, bez zvezdi u kojoj je sve počinjalo i završavalo se sa Divcem.Iskustvo jugoslovenske košarke, zajedno sa shvatanjem američke, od Divca je stvorilo centra koji trči, dodaje, šutira, ali i ume da natera na grešku fizički superiornije, ali ne toliko talentovane rivale. Ja sam čovek bez talenta koji je došao do ovog mesta uz mnogo rada. Kako Sakramento može da nas pobedi? Samo varanjem“, rekao je O'Nil pred seriju mečeva sa Kingsima.

Košarka je zbog duela Divca O'Nila dobila novu dimenziju i zauvek će ostati upamćen njihov rivalitet koji je uticao i na dalji razvoj igre između obruča u Srbiji, učinivši je borbenijom, ali i ukazavši da i „samo čovek“ može snagom svog intelekta i talenta da nadmudri Supermena.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort