Vesti

NAFTA I GAS PROBILI PLAFON: Cene energenata u svetu blizu da obore sve dosadašnje rekorde samo 12 dana od početka ukrajinske krize

POSLE skoka od oko 20 odsto prošle nedelje, cena evropske nafte brent je i u ponedeljak nastavila vrtoglavo da raste i kretala se oko 130 dolara. Sve bliže apsolutnom rekordu iz 2008. godine. I cena gasa na berzi u Evropi ide naviše četvrti dan zaredom, nadmašivši u ponedeljak nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena, prema podacima sa londonske berze.

Cena gasa za isporuku u aprilu, kada je reč o fjučers ugovorima, skočila je na holandskom TTF čvorištu na 3.639,1 dolara za 1.000 kubika, podatak je Tasa. Cena gasa je od početka jučerašnjeg evropskog trgovanja porasla za više od 67 odsto. Na zatvaranju trgovanje u petak iznosila je 2.300 dolara za hiljadu kubnih metara. Na ranom azijskom trgovanju, cena brenta je porasla za 18 procenata ili za 11,84 dolara, na 129,8 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI ojačala za 10,29 dolara na 126 dolara, prema podacima sa portala koji prati cene na naftnim tržištima u realnom vremenu.

Kod nas se cene goriva neće menjati do 14. marta do kada su Vladinom uredbom zamrznute. Problem je što vlasnici pumpi nemaju računa da nabavljaju gorivo, jer bi onda poslovali sa gubitkom. Zato čekaju rešenje države do kraja nedelje. Iz Ministarstva ponavljaju da nema razloga za paniku, jer je goriva dovoljno, a protiv pumpadžija koje su pokušale da ograniče prodaju goriva, podnete su prekršajne prijave.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, za domaće tržište obezbeđene su dovoljne količine nafte, naftnih derivata i gasa, snabdevanje nije ugroženo i nema nikakvih ograničenja u kupovini naftnih derivata.

– Ima dovoljno svih derivata i nema nikakvih ograničenja u kupovini – kaže Mihajlovićeva. – U rezervama imamo dizela i benzina za 60 dana, mazuta za 122 dana, a u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru 100 miliona kubnih metara gasa, što je, ako računamo prosečnu potrošnju koja se za danas procenjuje na oko 10 miliona kubnih metara, dovoljno za narednih 10 dana. U Srbiji nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom nafte i naftnih derivata, niti će biti restrikcija u kupovini. I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljno rezervi i nema potrebe da iko brine o nestašicama derivata.

Prethodnih dana, međutim, svedoci smo panike i jurnjave ka pumpama, zbog čega su usledila i neka ograničenja u prodaji, a zatim i packe zbog toga. U Srbiji posluju 1.563 benzinske pumpe, a tržišna inspekcija je podnela pet prekršajnih prijava protiv vlasnika koji su ograničavali prodaju derivata. Tačno je definisano i kako se može točiti van rezervoara. Kako naglašavaju, nepropisno tankovanje goriva je krivično delo, kao i preprodaja na crnom tržištu.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, počasnog predsednika Unije poslodavaca, nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža. Kako kaže, osim osnovnog goriva koje je najjeftinije, mnogo se više nego inače kupuju i skuplje varijante, sa derivatima, jer građani očekuju da će i trenutno najskuplje biti mnogo jeftinije, od najnižeg sledeće nedelje.

Related Articles

Komentariši

Back to top button