Vesti

Prijepoljci zbog nelegalne gradnje danas protestovali u Užicu

Posle mirnog protesta, koji su ispred zgrade Skupštine opštine Prijepolja održali meštani naselja Vakuf, zbog protivljenja gradnji u njihovom komšiluku, danas su protestovali u Užicu.

Protest su održali ispred Zlatiborskog upravnog okruga i Republičke inspekcijske službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Sve što su im rekli republički inspektori, kako kažu, bilo je da su propustili priliku žalbe na lokacijske uslove i raspravu o gradnji objekta na parceli.

Pre nego što su se odlučili na protest u Užicu, pismeno su se obraćali načelniku Zlatiborskog upravnog okruga i nadležnim republičkim inspekcijama u ovom gradu, sa zahtevom da ih prime i saslušaju njihove probleme. Odgovor nisu dobili pa su u Užice danas došli lično.

Niko nije reagovao na njihovo prisustvo pa su nadležne potražili u njihovim kancelarijama. Načelnika nisu zatekli, ali su ih primili u Republičkoj inspekcijskoj službi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Saznali smo da su našu žalbu na drugu građevinsku dozvolu, izdatu od strane Opštinske uprave Prijepolje koju su prvi put po našoj žalbi poništili, sada odbacili. Rekli su nam da su nas primili u statusu stranke u postupku. Trebalo je da učestvujemo u raspravi za gradnju na toj parceli ali, kako su nam rekli, mi smo zakasnili za tu raspravu jer su lokacijski uslovi izdati u julu 2021. godine, a pravo žalbe je bilo pet dana. Mi nismo mogli ni znati za te lokacijske uslove, niko nas nije obavestio o tome, ne možemo mi ići svaki dan u opštinu da proveravamo šta ima novo i kakve odluke oni donose”, kaže za Nova.rs meštanka Vakufa Gordana Mezildžić.

Ona kaže da su obe strane svesne propusta i nastalog problema, ali kaže da to nije opravdanje da se legitimno krši zakon.

“Svi se vade na naše navodne propuste, a sve su radili nama iza leđa. Prvo rešenje su poništili jer nije bilo izjave linijskih komšija, a onda te izjave nisu uzeli u obzir i izdali identičnu dozvolu. Ako u lokacijskim uslovima piše da se stambeni objekat ne može graditi na parceli manjoj od tri ara, a stambeno poslovni na manje od osam, kako je moguće da izdaju dozvolu za gradnju stambeno poslovnog objekta na 2,64 ara. O čemu mi dalje govorimo, to je kršenje zakona koje nije smelo da se desi, a ne da odgovornost pripisuju nama i navodnim propustima vremena žalbe, to je suludo”, dodaje Gordana.

Gordana kaže da je, posle dolaska u Užice, njihova sledeća adresa – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Beogradu.

“Tražili smo da nam pomognu, da uradimo sve što je moguće, jer bez obzira na njihove dozvole, mi živi u našem komšiluku i nećemo dozvoliti tu gradnju. Štrajkovali smo glađu, noćima nismo spavali i spremni smo za naša prava i život da damo. Za početak bi bilo dovoljno da inspektori dođu i vide našu muku, sigurna sam da bi draugačije razmišljali. Najavićemo se i idemo u Beograd, nek nas i tamo vide i čuju. Svi znaju da smo u pravu, ali ne reaguju, a mi samo tražimo da se poštuje zakon”, ističe Gordana.

Detaljnije pojašnjenje nastale situacije potražila je naša redakcija. U inspekcijskoj službi Ministarstva građevine, sobraćaja i infrastrukture u Užicu, nisu želeli da govore za Nova.rs uz obrazloženje da za to nemaju ovlašćenje.

Pojašnjenje smo telefonskim putem zatražili od načelnika Zlatiborskog upravnog okruga Bobana Perišića, koji je danas bio odsutan. On za Nova.rs tvrdi da je sve po zakonu.

“Odgovorno tvrdim da su sve inspekcijske službe postupile po zakonu, a to što oni tumače zakon kako njima odgovara je nešto drugo. Postoje i dalje instance kao što je Upravni sud. Mi smo taj predmet sagledali uzduž i popreko i oni nemaju na šta da se žale, sve je apsolutno po zakonu”, tvrdi Perišić.

“Smatram da u ponovljenom postupku nisu poštovana procesna pravila jer je postupano u smislu velike kontradiktornosti. Prethodno je odbačen zahtev da se ovim ljudima prizna svojstvo stranke, da bi se onda tretirali na neki način kao stranke da samo daju neku vrstu izjave, što je potpuno nerazumljiva situacija. Onda je doneto rešenje o izdavanju nove dozvole gde to što su oni kao stranke rekli, nije imalo uticaja. 

Rešenje o građevinskoj dozvoli, koju su izdale nadležne službe u Prijepolju, Ministarstvo je prošle godine poništilo i vratilo na ponovno postupanje. Opštinska uprava, u ponovnom postupku, izdala je novu, identičnu građevinsku dozvolu investitoru koji je započeo gradnju objekta u prijepoljskom naselju Vakuf.

Meštani su drugostepenom organu žalbu ponovo uputili u decembru, a odgovora i dalje nema. Bez obzira na protivljenje komšija koje gradnja direktno ugrožava i koji se pozivaju na nepoštovanje lokacijskih uslova, izvođači radova ne odustaju.

Related Articles

Komentariši

Back to top button