Vesti

Privrednicima iz Prijepolja predstavljeni programi podrške vrijedni su više od 600 miliona dinara

Prijepolje/Priboj – Predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) prezentovali su u sredu privrednicima u Prijepolju i Priboju otvorene pozive i programe podrške. Aktuelni pozivi podrške privredi Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, vredni su više od 600 miliona dinara.

Ministarstvo privrede raspisalo je krajem januara tri programa podrške za dodelu bespovratnih sredstava za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladim, a sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministarke privrede, predstavila je danas privrednicima iz Priboja i Prijepolja aktuelne programe podrške koji će u toku 2022. godine biti plasirani preko Ministarstva i Fonda za razvoj.

– U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara bespovratnih sredstava koja su namenjena za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja – izjavila je Obradović.

Lokalne samouprave nemaju mogućnost i nadležnost da direktno pomažu i subvencionišu privrednike, međutim aktivno rade na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za nova ulaganja.

Idemo u susret problemima koje imaju privrednici. Menjamo planske dokumente koji će omogućiti našim privrednicima da ulaze u nove investicije i da grade objekte, razvijaju sopstvena preduzeća a samim tim i našu opštinu – kaže predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić.

Opština Priboj pokazala je predhodnih godina da je servis privrednika, a to se najbolje vidi kroz razvoj Slobodne zone, smatra zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Кroz Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a cilj je, prema rečima Obradovićeve, da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika. Privrednicima je danas predstavljen i IPA projekat prekogranične saradnje „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja ENHANCE“ u kojem je partner RPК Zlatiborskog upravnog okruga.

Related Articles

Komentariši

Back to top button