Vesti

PRAKSA ZA BUDUĆE MAJSTORE: U Tehničkoj školi u Valjevu počeo da radi trening-centar, prvi od 12 predviđenih na teritoriji čitave zemlje

UČENICI Tehničke škole u Valjevu – prvi u Srbiji – u prilici su da koriste pogodnosti Trening-centra za praktičnu nastavu, te obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju odraslih, uz pružanje usluga i izradu gotovih proizvoda.

Planirano je da bude 12 takvih centara u tehničkim školama, a posle Valjeva, u prvom krugu, biće otvoreni još u Vlasotincu i u Subotici.

A, Trening-centar u gradu na Kolubari obuhvata 22 kabineta opremljenih sa oko 1.500 stavki – raznog alata, uređaja, nameštaja… Oko milion evra za opremanje i 20 miliona dinara za adaptaciju i rekonstrukciju prostorija obezbedilo je Ministarstvo prosvete, dok je lokalna samouprava izdvojila sredstva za projekat adaptacije, nadzor i dozvolu za rad. Učestvovala je i sama Tehnička škola, sa oko milion i po dinara za dopunske i pomoćne radove, u čemu su značajnu ulogu imali pomoćno osoblje, profesori i nastavnici praktične nastave.

– Naš Trening-centar je prvi počeo sa radom jer smo prvi u Srbiji ispunili sve potrebne uslove – kaže Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu.

– Namenjen je za praktičnu obuku i vežbe iz svih profila koje školujemo, te za podršku dualnom obrazovanju. Oko 70 odsto kapaciteta već radi, naši učenici, nastavnici i profesori koriste kabinete, a regionalni karakter znači da će Trening-centar moći da koriste i učenici iz drugih mesta Kolubarskog okruga.

Najavljeno je, tako, i organizovanje raznih obuka za poznatog poslodavca, za šta Tehnička škola ima vrhunski kadar, opremu i neophodne uslove. Takođe, posredstvom Učeničke zadruge koja je registrovana kao privredno društvo, takozvana treća lica će moći da koriste elektro, molerske, bravarske i mnoge druge usluge, uključujući i auto-servis, vulkanizersku radionicu, te perionicu u okviru škole.

Uskoro će biti opremljena i stolarska radionica, u kojoj ćemo proizvoditi školski i kancelarijski nameštaj – ističe Goloskoković.

– Tehnička škola je osnivanjem Trening centra obezbedila izuzetno vrednu opremu, alat i nameštaj, pa se i po tome svrstavamo među najbolje opremljene obrazovne ustanove ove struke u Srbiji.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort