Vesti

CILJ: MESTO U VRTIĆU ZA SVAKO DETE – Posle najave predsednika Vučića o besplatnom smeštaju mališana

GRAD Beograd je spreman da inicijativu predsednika Aleksandra Vučića u vezi sa besplatnim vrtićima odmah i sprovede, čim se odluka o tome donese, izjavio je za “Novosti” Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda.

On je istakao da Skupština grada apsolutno podržava svaku meru sa ciljem podsticaja natalitetne politike Srbije, a kao najveća lokalna samouprava u zemlji tome značajno i doprinosi.

Predsednik Vučić najavio je da država razmatra mogućnost da vrtići, kako državni, tako i privatni, od 1. septembra budu potpuno besplatni za sve mališane u Srbiji. Kasnije bi to važilo i za jaslice. Iako bi to bio čist gubitak za državu od oko 70 miliona evra, Vučić je istakao da bi se ovom merom obezbedio bolji socijalni pristup, a roditeljima olakšalo da razmišljaju o drugom, trećem, četvrtom i petom detetu. On je naveo da bi za ove namene država morala da izdvoji 53 miliona evra na godišnjem nivou, ali bi taj iznos išao i do 70 miliona evra jer bi, verovatno, u tom slučaju i siromašniji građani upisali decu u obdanište.

Ova mera će svakako najviše značiti roditeljima dece u Beogradu, jer je u glavnom gradu i najveći obuhvat predškolskim obrazovanjem. U državne vrtiće je upisano 58.000, a u privatne oko 22.000 dece. Iz gradske kase se do 80 odsto dotira ekonomska cena boravka mališana u državnim i privatnim vrtićima. Tako roditelji čija deca idu u državne predškolske ustanove mesečno plaćaju 5.617 dinara, a ostatak do 28.085 dinara koliko je ekonomska cena se dotira iz gradske kase. Isti iznos se isplaćuje i za privatne vrtiće, a roditelji plaćaju do pune cene u svakoj predškolskoj ustanovi.

Od 2015. godine, kada je počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim obdaništima iz budžeta Beograda je izdvojeno 18,4 milijarde dinara, a broj privatnih vrtića je povećan sa 50 na 443.

Kolika je briga o deci u prestonici pokazuje drastično povećanje izdvajanja za ove namene. Budžet za obrazovanje u glavnom gradu je od 2012. godine u stalnom porastu. Tako je pre deset godina iznosio 86,8 miliona evra, a poslednje dve premašuje iznos od 200 miliona evra.

– Prvi korak je bio podizanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem, pa smo sa nekadašnjih oko 45.000 dece u vrtićima danas došli do oko 80.000 dece u predškolskim ustanovama, što je obuhvat od oko 75 odsto – kaže Gak. – Naš cilj je da svi roditelji imaju obezbeđeno mesto za svoje dete u vrtiću, jer su ove ustanove značajna podrška njima i važne su u procesu ranog obrazovanja dece.

Pojedine lokalne samouprave već su omogućile besplatan boravak u predškolskim ustanovama. Prva je to uradila Opština Ruma za više od 1.000 najmlađih. Od 2020. godine boravak dece u obdaništu ne plaćaju ni roditelji u Novom Sadu. Za više od 17.000 mališana uplatnice “stižu” na naplatu Gradu. Stavka u budžetu za ove namene iznosi blizu 650 miliona dinara. Od juna prošle godine ova praksa je zaživela i u Odžacima.

U svim gradovima vrtić ne plaća svako treće i naredno dete, kao i najmlađi iz socijalno ugroženih porodica.

Related Articles

Komentariši

Back to top button