Vesti

SRBIJA OBELEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI: U toku ceremonija u Orašcu, prisustvuje premijerka Brnabić

SRBIJA danas obeležava Dan državnosti – Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine. Centralna državna ceremonija održava se u Orašcu, gde je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak

Ceremonija je počela pomenom koji je služio episkop šumadijski Jovan.

Ceremoniji prisustvuju premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u vladi Srbije – Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović.

Brnabić i Dodik su položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

Pre početka zvanične ceremonije vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orascu, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.

Obraćanje Ane Brnabić

– Na mestu na kome danas stojimo, podignut je ustanak, zbog zuluma koji su činjeni. Jedna mala srpska država vratila se na mapu Evrope. Danas 15. februara susrećemo se sa senima Karađorđa, Miloša, Dositeja…Srbija je suverena i nezavisna, evropska i moderna. Srbija će biti izvor blagostanja i sreće. I ove godine pokazali smo da sledimo taj put. Srbija, predvođena Vučićem, je šampion u privrednom rastu, gradimo puteve, brzu prugu, tu su novi klinički centri, svuda niču škole, novi simbol Beograda Kula je tu – rekla je Brnabić i čestitala je građanima Dan državnosti.

Kao uvod u obeležavanje Dana državnosti u ponedeljak posle podne je sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave izvršena počasna artiljerijska paljba uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Dan državnosti se na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima obeležava neradno dva dana 15. i 16. februara.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort