Vesti

Priča o izgradnji jednog objekta u Prijepolju je metafora života u Srbiji

Da li će se gradnja stambeno-poslovnog objekta u prijepoljskom naselju Vakuf nastaviti, ili će izgrađeni deo objekta biti porušen, odlučiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Dozvola, koju je ministarstvo već poništilo, Opštinska uprava je ponovo izdala investitoru pa je, po ponovnoj žalbi ponovo poslata ministarstvu. Rukovodstvo opštine Prijepolje tvrdi da je sve po zakonu ali da će postupiti po odluci nadležnog ministarstva koju Vakufčani sa strepnjom čekaju.

Godinu dana meštani u Vakufu se protive započetoj gradnji stambeno-poslovnog objekta, koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća. Tvrde da lokacijski uslovi ne predviđaju takav objekat na parceli čija je površina 2,64 ara, kao ni da nisu ispunjeni i drugi uslovi, a pre svega nema njihove saglasnosti kao linijskih komšija. Načelnik opštinske uprave kaže da se meštani nisu žalili na izdate lokacijske uslove u predviđanom roku za žalbu, prošle godine. Meštani tada nisu ni znali za lokacijske uslove a odluka je objavljena u lokalnom listu koji nisu u obavezi da čitaju.

„Nije bilo žalbe na izdate lokacijske uslove. Ministarstvo je u ponovljenom postupku poništilo rešenje i naložilo opštini da sasluša linijske komšije. Uzet je iskaz, posredstvom njihovog pravnog zastupnika, koji je sadržao njihov stav. Analizom svih dokaza, imajući u vidu pre svega planske akte, smatramo da su njihovi prigovori neosnovani. Oni su se žalili drugostepenom organu, ministarstvu, koje će razmotriti tu žalbu i doneti odgpovarajuće rešenje. Ono što odluči ministarstvo, to će biti i primenjeno“,rekao je za Nova.rs načelnik Opštinske uprave Prijepolje Miodrag Ćubić.

„Suština cele priče je da planski akti naše opštine dozvoljavaju tu i takvu gradnju a Zakon o planiranju i izgradnji je dao samo neke opšte odrednice. Planskim dokumentima se to dalje dozvoljava i razrađuje. Ministarstvo će razmotriti i lokacijeske uslove. Investitor ima pravo da nastavi radove i dok postupak traje, jer je u pitanju vanredni pravni lek“, dodaje Ćubić.

Ono što ostaje nejasno Vakufčanima, jeste da je isti organ Opštinske uprave izdao lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, a da ova dva dokumenta nisu u skladu. Lokacijske uslove za izgradnju spornog objekta, u kojima jasno piše da za spornu gradnju na toj lokaciji, mora postojati površina placa od minimum tri ara, a parcela je 2,64. U planskom aktu, na koji se poziva Ćubić, piše da se tip izgradnje mora usaglasiti sa susedom i pretežnim tipom izgradnje u predmetnom uličnom potezu. U lokacijskim uslovima još piše i da nema faktičkih uslova za izgradnju objekta u skladu sa podnetim zahtevom.

Predsednik opštine Prijepolje, kako tvrde građani, jedini u lokalnoj vlasti ima razumevanje za problem svojih građana. Pojašnjenje smo potražili i od njega.

“Ako ministarstvo kaže da je došlo do neke greške od strane Opštinske uprave, preispitaćemo dalje sve što se tiče organa naše lokalne samouprave koja je iz dva pokušaja zadržala isto rešenje, u ponovnom razmatranju na snazi je zadržala staro. Razgovarao sam sa građanima i zamolio ih za strpljenje, da sačekamo odluku ministarstva i da veruju u pravosudne opgane Republike Srbije. Rešenje ministarstva će za nas biti neprikosnoveno, posle čega ćemo nastaviti normalan suživot”, kazao je za naš portal predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Posle nedavnog protesta, koji su ispred opštinske zgrade održali nezadovoljni građani Vakufa, najavljuju odlazak u Užice. Tvrde da im načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, koji im je rekao da su započeti radovi u njihovom komšiluku krivično delo, sada odbija pozive i ne odgovara na poruke, pa su zvanično zatražili da ih primi i sasluša. Ukoliko se to ne dogodi, kažu da će mirne proteste održati i u Užicu gde se nalaze i republičke inspekcijske službe i načelnik Zlatiborskog upravnog okruga.

Related Articles

Komentariši

Back to top button