Turizam

Zlatiborska gondola sve do Mokre Gore najduža panoramska gondola na svetu mogla bi da bude produžena

Dok Opština Čajetina uživa plodove najduže panoramske gondole na svetu, i planira da turističku ponudu upotpuni još jednim njenim krakom, Zlatiborci mestima u okruženju nude da krenu istim putevima uspeha.

Za nešto više od godinu dana rada, zlatiborska „Gold gondola“, koja devet kilometara dugom trasom spaja centar turističkog naselja i ski centar Tornik, mimo svih očekivanja prevezla je gotovo 300.000 putnika sa plaćenim kartama. I to u uslovima poslovanja smanjenim kapacitetima zbog protivepidemijskih mera.

Čajetina je u izgradnju gondole uložila 13 miliona evra, a krajem prošle godine otplatila i poslednju ratu kredita tako da se od ove atrakcije u opštinsku kasu sada sliva čist profit. Biće on još i veći jer se, pored postojeće 54 sprema nabavka još 20 kabina kako bi se smanjile gužve pred kapijama.

Zlatiborci ne planiraju da se na ovome zaustave. Namera im je da od međustanice u Ribnici grade još jedan krag gondole i to prema vrhu Čigota koji će biti dug oko 4,5 kilometara.

-Taj planinski masiv ima mnogo mogućnosti za adrenalinske sportove, za skijanje, tako da će nam stavljanje Čigote u fuknciju biti jedan od narednih projekata. Sada radimo idejno rešenje i nadamo se da ćemo možda do kraja godine raspisati tender za nabavku opreme za novi krak do Čigote – saopštio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Gondola se pokazala kao pun pogodak zbog čega sa najposećenije srpske planine, zarad zajedničke koristi, nude komšijama isti pelcer.

-Nadamo se da će možda nastavak gondole krenuti ka Pribojskoj Banji i Mokroj Gori. To je još ranije bila ideja da zajedno radimo sa opštinom Priboj, ali i sa Mokrom Gorom i Emirom Kusturicom. Možemo na ovaj način da umrežimo Priboj i Mokru Goru gde bi Zlatibor bio baza. To bi svakako poboljšalo turističku ponudu ovih mesta, ali i Zlatara, i imali bi atrakciju regionalnog karakatera. Sa autoputem i aerodromom „Ponikve“ u potpunosti bi se poboljšala slika Zlatiborskog orkuga. Razvoj turizma i poljoprivrede, a uz industriju u Užicu, dali bi dobre efekte i za Srbiju što bi bio dobar primer i za drua mesta – izjavio je Stamatović.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort