Turizam

Ski instruktor sa Zlatibora: Sezona će trajati bar do sredine marta

Iako je jek zimske turističke sezone završen početkom drugog školskog polugodišta, Zlatibor i dalje vrvi od turista. Posetiocima zlatne planine je najvažnije da ima dovoljno snega, a počev od Božića, ima ga u izobilju. Niske temperature i česte padavine tokom januara okovale su Zlatibor a na skijalištima ima metar utabanog snega. Sezona skijanja, kako kažu poznavaoci ove planine, potrajaće sigurno do početka marta.

Zlatiborska Obudojevica svakodnevno se šareni od skijaša. Ovaj zlatiborski breg, sinonim je za one koji prvi put staju na skije i uče se prvim spustovima. Najviše je najmlađih ali ima i starijih početnika. Posle pet časova obuke, kada savladaju Obudojevicu, mogu na Tornik, čije su staze duže i strmije.

„Zbog vremenskih uslova, malo smo kasnili sa početkom skijaške sezone, ali zadovoljni smo. Čim je počeo sneg da pada i spustile se temperature, krenuli smo i sa veštačkim osnežavanjem. Na Obudojevici imamo deset snežnih topova i sve staze su idealne za skijanje. U ovaj ski centar uglavnom dolaze početnici ali i rekreativci koji vole blage staze. Već je počeo februar, a na Obudojevici svaki dan bude par hiljada skijaša“, kaže za Nova.rs Bojan Šukilović ispred zlatiborskog ski centra „Gold Mountain“.

Šukilović kaže da se za tri do pet časova može savladati osnovna tehnika skijanja. Jedan čas traje sat vremena i košta 2.000 dinara. U cenu je uračunato sve što je potrebno, ski-pas, oprema i instruktor. Skijaš se postaje za desetak hiljada dinara.

Tik uz Obudojecicu, izgrađen je obilazni put, pa nas je interesovalo, da li je on negativno uticao na ovo omiljeno mesto, pre svega najmlađih posetilaca?

„Ništa nije poremećeno, čak je Obudojevica dobila jedan novi izgled, jer sada postoji i pešačka zona koja nudi pogled na ceo ski centar, koji je kompletno rekonstruisan. Postavljen je i novi ski-lift kakav postoji na Torniku, imamo dve ski trake, deset topova za osnežavanje, dva tabača, uređene skijašnice. Imamo četiri staze različitih nivoa, dva poligona sa ski-trakama i sankalište iza velikog lifta. Imamo dovoljno utabanog snega, više od metra na stazama, tako da se nadamo da će se na Obudojevici sigurno skijati do 15.marta, možda i kasnije“, dodaje Šukilović.

Devet kilometara dalje, na Torniku, skijaška sezona za pamćenje. Sve staze su i na početku februara u funciji ali utabanog snega ima znatno manje nego na Obudojevici.

“Samo u januaru je ostvaren promet za čak 54 odsto više u odnosu na isti period prethodne sezone. U proseku, na skijalištu dnevno skija oko 2.000 skijaša. Trenutno na stazama ski centra Tornik na Zlatiboru ima između 30 i 50 centimetara utabanog snega. Skijašima su na raspolaganju sve staze, jer ski centar radi punim kapacitetom”, rekla je za naš portal iz JP “Skijališta Srbije”, Ana Jovanović.

Skijaši su još tokom novembra imali prilike da za Tornik kupe ski karte sa popustom u pretprodaji, a trenutno, pa sve do kraja sezone, važi stalni popust od 5% za kupovinu ski karata preko web shopa. Pun iznos ski-pasa na Torniku iznosi 2.400 dinara.

Related Articles

Komentariši

Back to top button