Vesti

Na sajmu Agro Belgrade predstavljeni fondovi za podsticaj poljoprivrede

Na Međunarodnom sajamu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade, na kome su se predstavili grad Vranje i proizvođači iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade, održani su i brojni stručni skupovi i sastanci, na kojima se razgvaralo o unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Po rečima gradskog većnika za poljoprivredu, Nebojše Stamenkovića, koji je učestvovao u radu skupova, između ostalog, Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu, predstavili su rezultate rada lokalnih inovativnih fondova za podsticaj poljoprivrede formiranih tokom prošle godine u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju ukupne vrednosti od 12.000.000 dinara.

Istovremeno je najavljeno značajno povećanje vrednosti fondova za 2022. godinu u Vranju, Prijepolju i Ražnju.

Cilj stvaranja lokalnih fondova je podsticanje poljoprivredne proizvodnje i podrška poljoprivrednicima i prerađivačima hrane da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i tako obezbede bolje uslove života za svoje porodice i život na selu.

Uslov da neko konkuriše jeste da bude registrovano gazdinstvo.

Trećinu pozajmice korisnik dobija bespovratno. Preostali iznos se vraća, i to prve godine 10 odsto, a sledeće dve po 30 odsto duga, bez kamate. Ne postoji ograničenje koliko puta neko može da se prijavi.

Korišćenje sredstava iz ovog fonda ne ograničava poljoprivrednike da konkurišu i za druga podsticajna sredstva.

Gradski većnik Nebojša Stamenković kaže da su, osim o merama i potrebama koje imaju poljoprivredni proizvođači, razgovarali i o još nekim novinama.

Tako su došli do ideje da ubace i novu meru: seoski ruralni turizam.

Related Articles

Komentariši

Back to top button