Turizam

Obišli smo zlatiborsku pijacu: Šta turisti najviše kupuju i za koje pare

Bez obzira što je Zlatibor turistička destinacija koja nudi sve više luksuza i gde se sve češće dolazi zbog dobrog provoda i obilja pratećih sadržaja, suveniri su i dalje autentičnost ove planine. Na Zlatiboru, kao kakoj metropoli, može se kupiti roba najpoznatijih svetskih brendova, ali je zlatiborska pijaca „original“ u koji zađe svaki turista, pogotovo kada se približi povratak sa odmora. Sa Zlatibora se najčešće ponesu vunene čarape, mlečni i suvomesnati proizvodi ali i razne rakije, slatka i čajevi.

Malo je onih koji dođu na Zlatibor a da ne probaju proizvode zlatiborskog geografskog porekla. Još manje je onih koji baš takve proizvode ne ponesu, za svoje potrebe ili kao poklone. Zlatiborska pijaca je mesto koje nudi najautentičnije zlatiborske proizvode. Kajmak i pršuta su nezaobilazni izbor turista.

“Uglavnom dođu da pogledaju šta ima a kupuju uglavnom kada krenu kući. Sir, kajmak i pršuta je ono što od hrane najčešće kupuju. Kupuju i čvarke, slaninu i kobasicu ali kajmak i pršutu najviše. Uzimaju uglavnom za svoje potrebe ali i za rodbinu i prijatelje”, rekao nam je jedan od prodavaca na zlatiborskoj pijaci.

Kilogram kajmaka na Zlatiboru košta hiljadu dinara, a za isti novac može se kupiti dva kilograma sira, kilogram čvaraka ili pola kilograma goveđe pršute, dok je svinjska 1.500 dinara.

Na sledećoj tezgi šarenilo prirode, jestivi proizvodi upakovani u ambalažu na kojoj neizostavno piše – Zlatibor.

“Med na prvom mestu ali i slatko od šumskih jagoda i borovnica kupuju turisti kada su u pitanju slatki zlatiborski proizvodi. Žene uglavnom kupuju te teglice za poklone ali kupuju i likere, možda najčešće od maline. Muškarci biraju rakije, a uglavnom se odlučuju za zlatiborsku kleku i medovaču. Kupuju za svoju kolekciju, ali i za poklone prijateljima. Ambalaži poklanjaju posebnu pažnju ali i izbor je veliki pa se teško odlučuju.

Za zlatiborski med treba izdvojiti oko hiljadu dunara, teglica slatkog je 600 dinara, rakije oko 500, a sve vrste čajeva su 200 dinara. Favorit među zlatiborskim “suvenirima” su vunene čarape. Turisti, kako nam kažu prodavci, najčeđće ih kupuju za poklon koji nose sa Zlatibor a koštaju 500 dinara.

“Pored vunenih čarapa kupuju i pape ali i kape, rukavice, prsluke i džempere. Cene su različite u zavisnosti od veličine ali i od veza po kome su prepoznatljivi zlatiborski odevni predmeti od vune. Ručni rad i prirodna vuna su osnovni razlozi kupovine. Dame braju jakne a i dalje se najviše traže i prodaju vuneni odevni predmeti sa vezom zlatiborskih motiva. Vunene čarape se, pored svega ostalog, najčešće prodaju, a turisti ih uglavnom kupuju za poklon, ređe za sebe”, rekla nam je Jagoda.

Related Articles

Komentariši

Back to top button