Vesti

Ponovo pada odluka o školama?

Beograd — Drugo polugodište počelo je u ponedeljak kombinovanom nastavom za srednjoškolce i više razrede osnovne škole. Najmlađi idu svaki dan.

Predstavnici pojedinih sindikata već upozoravaju na veliki broj zaraženih nastavnika i učenika i traže da se pređe na onlajn.

Situacija sa koronavirusom u Srbije poslednjih nedelja je i inače dramatična zbog velikog broja zaraženih, a juče je zabeležen zabrinjavajući dnevni rekord sa skoro 20.000 novozaraženih. Da li se razmatra prelazak na onlajn nastavu pitanje je koje u ovim okolnostima interesuje i roditelje, pa i nastavnike.

Predstavnici pojedinih sindikata već upozoravaju na veliki broj zaraženih nastavnika i učenika i traže da se pređe na onlajn.

Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je u utorak od Ministarstva prosvete da đaci u tom gradu pređu na onlajn nastavu, zbog velikog broja zaraženih učenika, ali i nastavnika.

Predsednik sindikata Vladan Ćirić kaže za Euronews Srbija da je u školama u Nišu zaraženo oko 800 učenika i oko 200 nastavnika.

“Na osnovu ankete koju smo radili u okviru našeg sindikata bilo je oko 800 učenika i između 150 i 200 nastavnika. Iz časa u čas se ta brojka menja. Stalno prijavljuju kolege da imaju obolelih nastavnika i dece. Uputili smo zahtev Ministarstvu, videćemo kakvu će odluku doneti”, kaže Ćitrić.

Inače, odluka o radu škola za narednu nedelju biće doneta u četvrtak na sednici Tima za škole, a po kom modelu će se raditi naredne nedelje škole će biti obaveštene u petak do 12 sati.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije tražila je da se produži zimski raspust za nedelju dana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih. Kako kažu đaci bi izgubili samo četiri nastavna dana, jer je 27. januar školska slava – Sveti Sava, koji je inače radni dan, ali nema nastave.

Ministarstvo: Škole nisu mesta gde dolazi do zaražavanja

Iz Ministarstva prosvete više puta su ponovili da “škole nisu mesto gde dolazi do transmisije virusa” i da se propisane mere poštuju. Đaci, ali i svi zaposleni u školi u obavezi su da nose maske od ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega. Obavezno je i održavanje distance.

Ministarstvo prosvete uputilo je dodatno uputstvo školama u vezi sa organizacijom rada u drugom polugodištu.

Naime, iz resornog ministarstva sugerišu da je promenjeno Stručno- metodološko uputstvo za sprečavanje širenja virusa korona (Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut) gde se navodi da se karantin za kontakte skraćuje sa 10 na pet dana. Karantin se prekida bez testiranja, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti kovid 19.

“To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana”, navodi se u uputstvu dostavljenom školama.

A šta to znači za škole? U prvom polugodištu škole su imale jasne instrukcije kako odeljenja prelaze na onlajn nastavu ukoliko se pojavi više zaraženih učenika. U odeljenju koje ima manje od 16 đaka, ukoliko se pojave tri slučaja infekcije, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana. Sada se u takvim situacijama treći model nastave skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana.

Related Articles

Komentariši

Back to top button