Vesti

Skupština Srbije: Počela rasprava o patentima i garancijama za Srbijagas

BEOGRAD – 

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o izmenama i dopunama Zakona o patentima koji se donosi radi usklađivanja zakona sa najnovijim propisima Evropske unije.

Izmene i dopune Zakona o patentima obrazlaže ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ona je pozvala je danas poslanike da podrže Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije JP “Srbijagas“ za kredit u iznosu do 40 miliona evra kojima se, kako je rekla, nastavlja gasifikacija Zlatiborskog okruga.

Reč je o Predlogu zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa i Raiffeisen banke po zaduženju JP “Srbijagas“ po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji.

“Jačanju trasnportnih gasovoda u Srbiji doprinosi izgradnja novih gasovoda i dalja gasifikacija područja u Srbiji kako bi se stvorili uslovi za korišćenje prirodnog gasa, a gasifikacija Zlatiborskog okruga je prva u nizu projekata koji se planiraju“, rekla je Atanasković u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je za ovaj projekat opredeljeno 40 miliona evra.

“Sredstva kredita biće upotrebljena za izgradnju gasovoda na teritoriji Zlatiborskog okruga. Privreda Zlatiborskog okruga je jedna od retkih koja beleži suficit u trgovinskoj razmeni, ali je i pored toga potrebno raditi na konkurentnosti privrede, daljem unapređivanju turizma, kao i novih investicija i za to je neophodno nastaviti aktivnosti na gasifikaciji“, navela je ministarka.

“Izmene Zakona o patentima zbog usklađivanja s EU”

Ona je izjavila da se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima donosi radi usklađivanja sa najnovijim propisima Evropske unije.

Prema njenim rečima, najsnažnije izmene odnose se na oblast sertifikata o dodatnoj zaštiti i zaštiti pronalazaka malim patentima.

“Propisano je izuzeće od zaštite sertifikatom o dodatnoj zaštiti ako se proizvodnja ili skladištenje lekova ili medicinskih proizvoda vrši na teritoriji Evropske unije za svrhe izvoza”, rekla je Atanasković u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je predloženo da će lek ili medicinski proizvod koji je zaštićen sertifikatom o dodatnoj zaštiti moći da se proizvodi ili skladišti u Srbiji samo za svrhu izvoza pod uslovom da je posebnim oznakama obeleženo to pakovanje.

Takođe, proizvodnja leka ili medicinskog proizvoda može, kako je rekla, početi najranije šest meseci pre isteka roka važenja sertifikata o dodatnoj zaštiti radi skladištenja na teritoriji Srbije kako bi se, nakon isteka sertifikata, stavili na tržište Srbije.

Atanasković je objasnila da je cilj odredaba koje propisuju izuzeće od zaštite sertifikatom povećanje konkurentnosti i podsticanja rasta generičke industrije lekova u Srbiji, kao i otvaranje novih radnih mesta.

“Proizvođači generičkih lekova iz Srbije biće stimulisani da efikasno učestvuju na tržištima drugih zemalja”, rekla je ona.

Atanasković je kazala da će biti izmenjen režim zaštite malog patenta, a propisan je i pravni osnov za izdavanje patentnog spisa u elektronskoj formi.

Related Articles

Komentariši

Back to top button