Vesti

Prijepolje – Loše navike i niska ekološka svest dovela je do stvaranja brojnih divljih

deponija na teritoriji opštine Prijepolje i skoro da nema razlike između seoskog i gradskog područja.

„Sasvim sam sigurna da je pojava divljih deponija posledica naših loših navika, većina poseže za tim da otpad iz svojih domaćinstava baci u potok, pored rečnih obala, saobraćajnica i slično, samim tim neophodno je krenuti sa što većim obimom edukacije stanovništva, ali sa druge strane mora da se uspostavi sistem upravljanja otpadom. Ono što je takođe neophodno jeste da se uradi lokalni akcioni plan upravljanja otpadom koji bi mogao da bude i regionalnog karaktera, kako bismo unapredili i regulisali sam sistem”, kazala je članica opštinskog veća Duška Bajić.

Ona kaže da građani kao opravdanje za nepropisno odlaganje otpada kažu da nisu dovoljno informisani.

„Možda i ta komunikacija ili pojačana informacija kroz medije bude učestalija i intenzivnija kako bi građani bili informisaniji, ali moraju i oni sami podizati svest o zaštiti životne sredine”, istakla je Bajić.

Ona je naglasila da kada je reč o edukaciji, važno je da se krene od najmlađih, pre svega u porodici a zatim i u vrtićima i školama.

„Što se tiče edukacije mladih svakako da pratimo sva moguća sufinansiranja tog edukativnog dela i planiramo da napravimo brojne radionice i imamo već i ideju i plan kako bi to sproveli, ali smo trenutno u potrazi za donatorima i sufinansijerima. Mislim ipak da je najvažnije vaspitanje koje mi nosimo iz kuće i da svi mi koji smo roditelji treba da svakodnevno pričamo našoj deci koliko je štetno bacati otpad u prirodu, koliko to šteti našem zdravlju a nakon toga da se to temeljnije deci predstavlja i u vrtićima i u školama. Imamo u planu da pomognemo nekim školama da pronađu sredstva da se naparave eko učionice, eko radionice i edukacija dece školskog uzrasta”, naglasila je članica prijepoljskog Eko tima Dragana Varaklić.

I direktor JKP „Lim” DŽevad Beganović saglasan je da se loše navike moraju menjati kao i da svi zajedno svim raspoloživim sredstvima moraju uticati na svest građana.

„Ono što je za nas poražavajuće jeste kad očistimo divlju deponiju i dođemo za 10 dana ponovo na tu lokaciju zateknemo ponovo smeće i to nas užasno demorališe, mora se naći način da se stane na put tom neodgovornom ponašanju određenog broja ljudi”, zaključio je Beganović.

Related Articles

Komentariši

Back to top button