Vesti

ZASEDALA PRIJEPOLJSKA SKUPŠTINA: DOBRO NAM IDE, ALI NE VIDI SE JOŠ UVEK

Prijepolje – U susret budžetskoj sednici, odobrnici u Prijepolju usvojili su set poreskih odluka. Koeficijenti za utvrđivanje poreza na imovinu i u 2022. godini ostaće na ovogodišnjem nivou. Takođe, usvojen je izveštaj o izvršenju budžeta u prvih 9 meseci.

Dok je budžetom iz 2020. u 2021.godinu preneto 280 miliona dinara, ove godine biće preneto skoro duplo više novca, prognozira prijepoljsko Odeljenje za budzet i finansije. Suficit, koji u prvih 9 meseci ove godine iznosi oko 410 miliona, a koji će vlast, kako kaže nastojati da smanji do kraja decembra, posledica je brojnih nerealizovanih investicija… Ove godine ni metar prijepoljskih puteva nije asfaltiran, a tu su i mnogi drugi projekti koji čekaju na realizaciju.

-Ide nam dobro, ali ne vidi se još uvek – tako opisuje trenutno stanje u opštini i budžetu, predsednik Vladimir Babić.

Pored izvršenja budžeta, ono što je najviše bilo na meti kritika prijepoljskih odbornika i sukoba stavova iako skoro svi čine vladajuću koaliciju, jeste rad službi Opštinske uprave i Komunalnog preduzeća.

Kako bi unapredio rad i povećao efikasnost službi, načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić predstavio je novu organizacionu strukturu – formiranje dva nova odeljenja, za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju i odeljenja za javne nabavke kao i 6 novih, pojedinačnih odseka, poput odseka za izvršenje, društvene delatnosti, pisarnicu i arhivu. Na današnjoj sednici usvojen je i Kodeks o ponašanju službenika koji će, kako objašnjava Ćubić, predstavljati instrument za ocenu zakonitosti rada zaposlenih u upravi a njegovo kršenje će povlačiti i disciplinsku odgovornost.

Dosta pritužbi na rad Komunalnog preduzeća od strane odbornika dobio je i direktor JKP “Lim” Dževad Beganović. Nezadovoljstvo komunalnom higijenom je i dalje izraženo, stiče se utisak da se po tom pitanju ništa ne popravlja, kažu odbornici, dok sa druge strane, Beganović trazi podršku, jer kako kaže, obzirom na stanje sa dotrajalim voznim parkom, nedovoljnim brojem radnika na iznošenju smeća preduzeće iz sopstvenih prihoda uspeva da izvuče maksimum. Međutim, neće uspeti dugo da se održi na nogama, bez podrške opštine, jer rast cene mazuta, industrijske struje i cena rada, uticaće na to da se rashodi Komunalnog u odnosu prošlu godinu, primera radi, uvećaju za pedesetak miliona. Nakon duge rasprave, došlo se do zaključka, da su svi spremni da kritikuju ali da niko ne nudi rešenje.

Kad je reč o upravljanju otpadom, prijepoljski odbornici ostali su bez odgovora na brojna pitanja poput kako tece izgradnja transfer stanice sa reciklaznim dvoristem, jer kako je obrazlozio predsednik SO Izudin Šantić, iako je direktor Regionalne sanitarne deponije Banjica  Ljubenko Vasiljević uredno obavešten i pozvan na sednicu, nije se odazvao.

Svetla tačka desete sednice SO Prijepolje bila je informacija o realizaciji preduzetih aktivnosti povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića 21. maja opštini Prijepolje, koja najavljuje neko bolje vreme za Prijepoljce.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort