Vesti

KOMISIJA O VERONAUCI? Ministarstvo prosvete o zahtevu tradicionalnih crkava i verskih zajednica

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je niz sastanaka u vezi sa zahtevom patrijarha Porfirija i poglavara tradicionalnih crkava da veronauka dobije status obaveznog izbornog predmeta i o tome će se tek razgovarati.

Uz sve uvažavanje potreba i želja, ne možemo ovako važnu i krucijalnu stvar promeniti “preko noći”, jer se moraju sagledati i posledice takve odluke na drugi izborni predmet i pravni okvir. Zbog dobre volje i kako bi bili uključeni svi relevantni zaposleni u Ministarstvu, ponudili smo da se formira šira komisija koja bi se isključivo bavila ovim pitanjem u narednom periodu. Ta ponuda je još uvek na stolu.

Ovo je “Novostima” rečeno u Ministarstvu prosvete povodom dopisa koji su ministru Branku Ružiću i državnom vrhu uputile tradicionalne crkve i verske zajednice zahtevajući da veronauka bude obavezan izborni predmet, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta.

Prema podacima Ministarstva prosvete za školsku 2020/2021. godinu u Srbiji 441.487 učenika pohađa časove veronauke. U gimnazijama je veronauku izabralo 31.777 učenika, u osnovnim školama 320.218, u srednjim muzičkim školama 1.166, u stručnim 88.173 i u srednjim umetničkim školama 153 učenika. Procenjuje se da oko 315.000 pohađa građansko vaspitanje.

Podaci pokazuju i da u Srbiji ima 2.100 nastavnika tradicionalnih crkava i verskih zajednica, od toga SPC ima 1.702 nastavnika, Islamska zajednica 247, Rimokatolička crkva 131 nastavnika i Protestantske crkve 30.

Verski velikodostojnici predložili su i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj veroučiteljica i veroučitelja koji sada mogu da se zaposle samo na određeno vreme.

Related Articles

Komentariši

Back to top button