Vesti

Opština pomaže žene na selu

Prijepolje – Opština Prijepolje raspisala je javni poziv za dodelu podsticaja za ekonomsko osnaživanje žena u oblasti ruralne ekonomije.

Ovo je samo jedna u nizu mera koje lokalna samouprava raspisuje u cilju ruralnog razvoja. Namenjena je mladim poljoprivrednicama, do 45 godina starosti, nosiocima poljoprivrednog gazdinstva koje je registrovano najkasnije do 1. juna ove godine.

Ukupan budžet za ovu meru je 1.500.000.00 dinara , što znači da bi trebalo 10 najbolje rangiranih mladih poljoprivrednica da dobije po 150.00.00 dinara za nabavku nove opreme i mehanizacije u oblasti stočarstva, biljne proizvodnje i zaštite bilja, pčelarstva. Sve zavisi od njihovih potreba, ali izuzetno je širok spekat investicija – ističe Ifet Hamzić ispred Službe za poljoprivredu opštine Prijepolje.

Žene koje su koristile ova sredstva u poslednje dve godine nemaju pravo da konkurišu, dok žene koje su koristile sredstva lokalnog budžeta po nekom drugom osnovu, mogu konkurisati i biće adekvatno bodovane, objašnjava Hamzić.

– Nama je cilj da pronađemo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom , da ih pokušamo ekonomski osnažiti i dati početni impuls da postanu konkurentni na tržištu, naročito u oblasti povrtarstva i stočarstva da se za par godina registruju u APR i započnu sopstveni biznis u oblasti agrara – ističe Hamzić.

Obzirom da je maksimalni iznos podsticaja po ovom osnovu 150.000.00 dinara, ukoliko se radi o većoj investiciji, korisnice razliku uplaćuju sa svojih namenskih računa na račune dobavljača – pojašnjava Hamzić.

Related Articles

Komentariši

Back to top button