Vesti

Država pomogla privredu Zlatiborskog okruga sa milijardu dinara

PRIJEPOLJE – Poslovanje u vreme i nakon pandemije – izvori finansiranja, bila je tema sastanka koji je Regionalna privredna komora Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Prijepolje, organizovala sa tamošnjim privrednicima.  

Bolest radnika, smanjen obim posla i otežana nabavka repromaterija, glavne su nedaće sa kojima se susreću prijepoljski privrednici u poslovanju tokom pandemije izazvane korona virusom.

– Imali smo situaciju da nam jedna četvrtina radnika bude na bolovanju i ne radi zbog infekcije koronom, što nam je u tom momentu desetkovalo proizvodnju. Pomoć države je svima dobro došla, ali firme te odložene doprinose sada moraju da vrate, i to opet u uslovima kovida, što otežava poslovanje – kaže direktorka „Trendteksa“ Suanita Čelebić.  

U privredu Zlatiborskog okruga Vlada Srbije, ove godine, kroz subvencije i kredite za investiciona ulaganja uložila je oko milijadru dinara.

– Posebno nas raduje činjenica da investiciona aktivnost u ovom kraju nije stala. Oko 200 miliona dinara bespovratnih sredstava država je dala privrednicima, i 800 miliona investicionih kredita je odobreno – navodi državni sekreetar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić.

Predsednica Parlamenta privrednika Svetlana Bjeličić, pozvala je poslodavce celog Zlatiborskog okruga, da se udruže, radi stvaranja što boljeg poslovnog ambijent i uticaja kroz institucije na kreiranje još kvalitetnijih zakona.

U Prijepolju tokom pandemije nije bilo većeg otpuštanja radnika, a lokalna samouprava čini sve, što je u njenoj nadležnosti, kako bi olakšala poslovanje privrednicima, smatra Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje.

Aktuelna epidemiološka situacija suočla je celokupnu privredu s mnogim izazovima i nametnula potrebu za promenama i što bržim prilagođavanjem novim tržišnim uslovima, što često zahteva velika ulaganja.

Sastanak sa prijepoljskim privrednicima organizovan je u okviru programa koji ima za cilj smanjenje rizika poslovanja i poboljšanje poslovnog ambijenta, a realizuju ga Privredna komora Srbije, u saradnji s ministarstvima privrede i pravde, Međunarodnom finansijskom korporacijom i uz podršku Vlade Švajcarske.

Related Articles

Komentariši

Back to top button