Zabava

Specijalnim nastupom predstavljanje kulture kroz igru i pesmu

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine Ansambl SLASK i Ansambl KOLO održaće prvi u nizu nastupa u okviru projekta ”FOLK_Like it” čiji je cilj da predstavi kulturu kroz igru i pesmu. Kao ogledalo kulture i nacionalnog identiteta, u sklopu ovog događaja, Ansambl SLASK prirediće izložbu tradicionalnih kostima. Projekat je sufinansiran od strane Ministrastva kulture i nasleđa Poljske putem programa ”Kultura nadahnjuje 2021. – 2022.” kao i Ministarstva kulture i zemalja partnera.

Spektakularni scenski kostimi su upravo ono što će približiti raskoš i specifičnost poljske kulture, a njihova raznovrsnost prikazana u kontekstu kostima koje će prikazati partnerski ansambli predstavljaće svojevrstan međukulturni dijalog.

„FOLK_Like it“ je najnoviji projekat jedne od najvećih poljskih kulturnih institucija – Ansambla narodnih igara i pesama SLASK pod vođstvom Stanislava Hadine. Projekat uključuje realizaciju nastupa Ansambla narodnih igara i pesama SLASK u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj, a koji će se izvoditi u kombinaciji s nastupima ansambala iz partnerskih zemalja u okviru projekta.

Još jedna komponenta međunarodnog kulturnog dijaloga biće razgovori tokom koncerata i izložbi. Ovi susreti značajni su u kontekstu formiranja i učvršćivanja svesti publike o ulozi i misiji ansambala narodnih igara i pesama kao kulturnih institucija koje vode računa o očuvanju nacionalnog nasleđa u oblasti narodne kulture.

U okviru repertoara posebno aranžiranog za projekat „Folk. Like it!“, Ansambl SLASK je sabrao zbirku igara i pesama koje već skoro 70 godina grade međunarodni umetnički brend.

Uz njih, Ansambl KOLO će da prikaže naše igračko nasleđe te pored “Igara iz Srbije”, izvešće “Bunjevačke igre”, kao i “Starobosansko nemo kolo iz Glamoča” – koreografiju koja uvek ostavi poseban utisak zbog svoje specifičnosti u pogledu izvođenja. Sam kraj koncerta ostavljen je za koreografiju pod nazivom “Dubočke kraljice”, igru iz Istočne Srbije koja u sebi nosi elemente ritualnih praksi tog podneblja.

Ovakav projekat od velike je važnosti jer stimuliše buduće kulturno-dijaloške razvojne prakse na međunarodnom nivou.

Related Articles

Komentariši

Back to top button