Biznis

Na Zlatiboru kvadrat 2.700, a u Vrnjačkoj Banji 1.600 evra

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i iznosila je 2.080 evra, a to je za 250 evra više nego prošle godine. Nije jedino u prestonici porasla cena kvadrata, već je taj trend prisutan, kada su u pitanju nekretnine i placevi, u atraktivnim turističkim centrima, poput Vrnjačke Banje, Zlatibora, Zlatara i Tare.

Vrnjačka Banja već izvesno vreme važi za najposećeniju banju u Srbiji, a zanimljivo je da je početkom godine, u jeku zimske turističke sezone, uz Kopaonik bila i najposećenije odmaralište u zemlji. Velika potražnja podigla je i cene, pa su kvadrati u apartmanima koštali kao u Beogradu. Pored izletnika i onih koji dolaze na lečenje i kratak predah u Vrnjačku Banju, sve je više onih koji se odlučuju na kupovinu apartmana.

U Vrnjačkoj Banji cene od 200 do 1.500 evra

Prosečna cena kvadrata u Vrnjačkoj Banji bila je oko 1.446 evra. Kada su u pitanju cene stanova, one se drastično razlikuju po lokacijama, a kupci iz dijaspore se najčešće odlučuju za luksuzne nekretnine u novim zgradama na atraktivnim lokacijama. U prošloj godini najjeftiniji je bio kvadrat apartmana u starogradnji, koji je koštao 227 evra, a najviše
cene u starogradnji dostizale su 1.100 evra. U novogradnji je situacija malo drugačija, pa su se cene kretale od 1.300 do nepunih 1.600 evra.
Prodato je i 70 kuća, a najveća vrednost postignuta za jednu od njih je bila 275.000 evra.

„U centru Banje, ar zemljišta se prodaje za čak 20.000 evra. U blizini poznatog akva-parka, ar košta 5.000 evra. Zanimljivo je da ar na planini Goč iznad Vrnjačke Banje košta oko 4.000 evra“, priča Aleksandar Pecić iz Vrnjačke Banje.

Najsvežiji primer je prodaja zemljišta u blizini autobuske stanice, kada je na javnom nadmetanju za ovu lokaciju bilo mnogo zainteresovanih.

Cene na Zlatiboru skočile 20 odsto

Cene nekretnina na Zlatiboru, od početka godine porasle su za oko 20 odsto. Investitori rast cena obrazlažu poskupljenjem građevinskog materijala, komunalnog opremanja, skupljom radnom snagom, ali i rastom cene zemljišta na ovoj planini, čiji centar sve više liči na metropolu. Zavisno od lokacije, kvadrat stambenog prostora na Zlatiboru kreće se od 1.200 pa do čak 2.700 evra. U centru Zlatibora, gde je najurbaniji deo i dalje najatraktivnija lokacija, teško je naći zgradu u kojoj je kvadrat jeftiniji od 2.000 evra. Zavisno od objekta i pratećih sadržaja u njemu, cene dostižu 2.500 pa i 2.700 evra, kolika je trenutno najveća cena za kvadrat na ovoj planini.

Cene ispod 2.000 evra su uglavnom za objekte starije gradnje ili one u novogradnji koje su dalje od centra. Nekoliko kilometara od ekstrazone, kvadrat se može kupiti za 1.200 pa do 1.500 evra.Placeva za prodaju u centru Zlatibora je sve manje, pa je njihova cena sve veća.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort