Vesti

SALAŠI ŽIVE NA NJEGOVIM SLIKAMA: Subotičanin Josip Cvijin napravio galeriju na otvorenom

PROLAZEĆI Bajnatskom ulicom, jednom od najprometnijih u Subotici, ne možete a da ne primetite jednu skromnu kuću i na njoj mnoštvo izloženih umetničkih slika.

Svojom lepotom, dela vremešnog Subotičanina Josipa Cvijina, ne samo da odudaraju od sumornog okruženja, već kao i da kažu “ne” svim lošim vestima sa kojima se suočavamo. Prosto, izmame osmeh na lice.

Cvijo je, kako nam priča, po struci građevinac, ali kičicu nije ispuštao tokom skoro celog radnog veka. Po odlasku u penziju, slikarstvo mu je deo svakodnevice. Mnogo slika poklonio je, a neke, doduše nerado, prinuđen je da proda jer skromna penzija pokriva samo ono najosnovnije.

– Oduvek slikam, a otkako sam u penziji mnogo češće radim. Mada nemam uvek inspiraciju, ona dolazi spontano i to samo oni koji stvaraju mogu da razumeju – priča nam Cvijo, pokazujući nam svoja dela.

– Izneo sam svoje radove jer oni treba da budu viđeni. Kao i knjiga što vredi okoliko koliko ju je ljudi pročitalo, tako je i sa slikama. Lepše je da je slika na nečijem zidu nego u mojoj mračnoj sobi. Uostalom, zato i radimo, ne samo zbog svoje lične potrebe.

Cvijina se sugrađani sećaju i po izložbi koju je priredio kod Zelene fontane, neposredno pre no što će otići u istoriju. NJen nekadašnji izgled, kao i korintski stubovi na ulazu u Narodno pozorište pre njegove obnove, vila “Lujza” samo su neki od motiva koji na Cvijinim slikama predstavljaju i svedočanstvo jednog vremena.

– Ne bih voleo da se to zaboravi. Zato čuvam uspomenu na nekadašnji izgled tih objekata, ali i salaša, čardi… Sve je to postojalo. Sada je tu gradilište, nešto ne postoji ili drugačije izgleda, ali na mojim slikama živi. Uglavnom radim akril jer se brzo suši, nekad i ulje, jer je kod akrila teško naći dobru žutu boju. Često slikam i mrtvu prirodu, slikam, cveće, jorgovane i suncokrete, koji prostoru daju posebnu notu – objašnjava umetnik.

– Kada završim sliku stavim je na zid i gledam, tek onda steknem pravi utisak.

Mnogo drugačije izgleda kada se uklopi u prostor, zato treba biti obazriv prilikom odabira nekog umetničkog dela.

Related Articles

Komentariši

Back to top button