Vesti

VREDNA DONACIJA ZA DESET PRIJEPOLJSKIH POLJOPRIVREDNIKA

Prijepolje – U okviru projekta „Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Prijepolje” koji Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi zajedno sa lokalnom samoupravom i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, deset poljoprivrednika potpisalo je ugovore o donaciji u ukupnom iznonsu od 2,85 miliona dinara.

Dobijena sredstva, u iznosu od 70% poljoprivrednici su dužni da vrate u roku od tri godine, bez kamate, dok je 30% sredstava bespovratno. Poljoprivrednici su najčešće tražili novac za kupovinu sitne mehanizacije, plastenika, rakijskih kazana, opreme za navodnjavanje i prerađivačku delatnost.

Poljoprivrednik Sead Bjelak iz brodarevskog sela Orašac, sa porodicom brine o 20 grla krupne stoke. On kaže da je uz pomoć subvencije nabavio grajfer za utovar stajnjaka, što će mu u mnogome olakšati rad oko stoke.

Inovativni Fond namenjen poljoprivrednicima, zamišljen je na principu da omogući registrovanim gazdinstvima nabavku opreme koja nije obuhvaćena drugim vidovima subvencije. Fond će se iz godine u godinu povećavati sredstvima od povraćaja subvencije a dodatni novac obezbediće lokalna samouprava i Fondacija Ana i Vlade Divac.

– Cilj ovog Fonda je da za nekoliko godina, od malih poljoprivrednih proizvođača napravimo velike robne proizvođače, koji će u svojim gazdinstvima početi da zapošljavaju radnike – kaže predsednik opštine Vladimir Babić.

Opština Prijepolje pokazala je preduzetnički duh i prepoznala potrebe poljoprivrede, smatra direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić.

– Opština Prijepolje napravila je odličan poslovni model za finansiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja nisu u mogućnosti da dobiju kredite od banaka neophodne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje – isitče Lukić i dodaje da je grad Užice pokazao interesovanje da prepiše ovaj model za sufinansiranje svojih poljoprivrednika.

Ove godine bilo je dovoljno novca u budžetu za sve zainteresovane poljoprivrednike, kaže Bojana Kuzeljević ispred Fondacije Ana i Vlade Divac.

– Svih deset zaintersovanih poljoprivrednika dobilo je novac. Najčešće su trazili sredstva za nabavku opreme za predaru, potom kazana za rakiju, plastenike i opremu za navodnjavanje – navodi Bojana.

Related Articles

Komentariši

Back to top button