Vesti

U PRIJEPOLJU DODELJENI UGOVORI O SAMOZAPOŠLJAVANJU

Prijepolje – U prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijalia Prijepolje, organizovana je svečana dodela ugovora za 40 nezaposlenih licima, kojima je odobrena subvencija za samozapošljavanje. Za ovaj program aktivne politike zapošljavanja utrošeno je 10 miliona dinara, od čega je 4 miliona obezbedila opština Prijepolje.

Za program samozapošljavanja po Lokalnom akcionom planu zapošljavanja koji sufinansiraju Opština i NSZ Filijala Prijepolje, konkurisalo je 82 lica, dok je pozitivno rešeno 40 zahteva. Za pokretanje sopstvenog biznisa, poput otvaranja advokatske kancelarije, zanatskih radnji i drugih vrsta uslužnih delatnosti korisnici sa dobili po 250 000 dinara. Da nikad nije kasno postati sam svoj gazda kad imate adekvatnu podršku, pokazuje primer četrdesetšestogodišnje Magdaline Ružic, koja planira da otvori krojačku radnju.

– Dugi niz godina bavila sam se šivenjem, i sada sam se odvažila da pokrenem svoju radnju. Sredstva koja sam dobila, ulivaju mi sigurnost i daju dodatni podstrek i motivaciju da krenem u privatni biznis – kaže Magdalina.

Korisnici su dužni da delatnost za koju im je odobrena subvencija u skladu sa podnetim biznis planom obavljaju najmanje 12 meseci i da po tom osnovu izmiruju doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Analize NSZ Filijale Prijepolje rađene za 2019. godinu svedoče da je 64% korisnika subvencija po osnovu programa samozapošljavanja nastavljalo da obavlja registrovanu delatnost i 6 meseci po isteku obaveze, što je, prema rečima predsednika opštine  Prijepolje Vladimira Babića veliki uspeh i cilj ove mere.

Kroz program sufinansiranja sa opštinom Prijepolje Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine raspisala je dva javna poziva.

Prema poslednjim podacima, na evidenciji filijale NSZ u Prijepolju nalazi se 13.773 nezaposlena lica, od kojih je 3.928 u opštini Prijepolje.

Related Articles

Komentariši

Back to top button