Vesti

AGRARU NIKAD VIŠE NOVCA: Ministar poljoprivrede potvrdio da je zadovoljan budžetom za 2022.

POLJOPRIVREDNI budžet za sledeću godinu je dobar i progresivan.

Kada se preračuna u evre nikada više para nije bilo za poljoprivrednike. Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju.

Ovako ministar poljoprivrede komentariše, za “Novosti”, agrarni budžet, koji će sledeće godine iznositi više od 62 milijarde dinara. Od toga, samo za subvencije će biti izdvojeno 50,6 milijardi dinara.

Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju opredeljeno je 47 milijardi dinara.

Uprava za poljoprivredno zemljište imaće na raspolaganju oko 577 miliona dinara. Od ukupnog iznosa za subvencije, na IPARD će otići 6,2 miliona dinara. Isto toliko će biti izdvojeno u 2023. i 2024. godini.

– Za pohvalu je što su kreatori ekonomske politike prepoznali mogućnost u poljoprivredi – smatra Vojislav Stanković, agroekonomista.

– Potrebno je dobro urediti nacionalne programe, unutar poljoprivrede, kako bi subvencije najviše dobila stočarska proizvodnja, ali i da se prelije na druge. Imamo fantastičnih mogućnosti sa uljaricama, suncokretom i sojom, ali ne GMO. Naša je bar 30 odsto skuplja. U voćarstvu su velike mogućnosti, hvalimo se jabukama, ali je taj izvoz iznenada usporen. Od januara do septembra izvezli smo jabuka za samo 98 miliona dolara.

Kako objašnjava Stanković, stočarska proizvodnja bi trebalo da dobije prioritet. A unutar toga, treba sagledati mogućnost i prerađivačkog dela. Naročito prerada mesa i mleka. Ne treba zaboraviti da je naša zemlja ranije bila među najpoznatijima po izvozu vrhunskog “bebi bifa”.

– Budžet treba dobro raspodeliti, a Srbija je zemlja poljoprivrede i to treba uvek imati na umu – kaže Stanković.

Ministarstvo poljoprivrede započelo je i izradu nacrta Nacionalnog programa za poljoprivredu za period 2022-2024, čije je usvajanje planirano početkom sledeće godine.

IZVOZNICI

IZVOZ poljoprivrednih proizvoda ove godine će premašiti pet milijardi dolara. To je delom rezultat i investicija realizovanih sredstvima iz pretpristupnih fondova. Kako nam je ispričao Stanković, vrednost izvezene smrznute maline je oko 286 miliona dolara. Glavni izvozni proizvodi su kukuruz, malina, pšenica, cigarete i duvan.

Related Articles

Komentariši

Back to top button