Vesti

PLATE U ZLATIBORSKOM OKRUGU “KASKAJU” ZA REPUBLIČKIM

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Čajetina/Užice – Prosečna neto zarada u Srbiji u avgustu 2021. godine je iznosila 64.639.oo dinara i za 10,5% odsto nominalno je bila veća nego u istom mesecu 2020. godine, a realno uvećanje je 5.9%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Prosečna zarada u avgustu na području Zlatiborskog okruga iznosila je 55.155.oo dinara.

U Zlatiborskom okrugu, zarade su ispod republičkog proseka a najpribližnije je Užice gde je za avgust isplaćena prosečna neto plata od 62.179.oo dinara dok su najnižu zaradu ostvarili Ariljci, 47.908.oo dinar.

Kada je reč o zaradama u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Čajetini, prema statističkim podacima za avgust, Priboj  prednjači sa prosečnim neto zaradama od 52.338.oo dinara, što je za oko 12.300.oo niže od republičkog proseka. Novovarošani su zaradili 51.796.oo dinara a  iza njih su Čajetinci koji su u avgustu u proseku primili  po 50.356.oo dinara. Prijepoljci su u avgustu u proseku zaradili po 49.332.oo dinara.

Mnogi se iznenade kad čuju iznose prosečnih zarada koje objavljuje RZS, najverovatnije zato što se taj novac nije našao u njihovom dzepu. Prilikom korišćenja podatka o prosečnoj zaradi kao pokazatelja životnog standarda, treba biti oprezan, upozoravaju stručnjaci jer prosek izvlači mali deo onih koji zarađuju vrlo visoke iznose. Slika će možda biti malo jasnija ako se  pogleda medijalna zarada o kojoj podatke takođe vodi RZS. Za medijalnu zaradu bi moglo da se kaže da je srednji iznos zarade, pošto deli skup zaposlenih na dva jednaka dela, tako da polovina prima manje, a polovina više od toga.

Prema poslednjim dostupnim podacima iz avgusta, medijalna neto zarada iznosila je  49.933.oo dinara. Više od polovine zaposlenih u Srbiji zaradilo je, manje od 49.933.oo dinara. RZS ne vodi podatke o broju onih koji zarađuju minimalac.

Related Articles

Komentariši

Back to top button