Vesti

Iz Velike Župe izmešta se plutajuća sajla za sakupljanje otpada na reci Lim

Prijepolje – Plutajuća sajla za sakupljanje otpada na reci Lim, koja je postavljena u Velikoj Župi kod Prijepolja nakon reakcije meštana biće izmeštena na drugu lokaciju, i to 2 kilometra uzvodno van naseljenog mesta.

Naime, zabrinuti građani Velike Župe usprotivili su se postavljanju sajle na lokaciji koja je odabrana bez njihove saglasnosti i u naseljenom mestu kroz koje protiče Lim. Nakon razgovora sa čelnicima lokalne samouprave, predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem postigli su dogovor da plutajuća barijera bude izmeštena dva kilometra uzvodno od prvobitne lokacije, u mesto zvano Jagodnjak.

Žitelji Velike Župe zadovoljni su postignutim dogovorom kaže Anes Jusović, meštanin tog naselja. On navodi da je predlog građana da lančanica bude premeštena van naseljenog mesta prihvaćen od strane čelnika lokalne samouprave i resornog ministarstva zaštite životne sredine.

Meštani Velike Župe zadovoljni su što će lančanica biti premeštena van naseljenog mesta. Smatramo da tu neće nikome smetati, pristupačan je teren i za odvoženje smeća, koje se bude sakupljalo na plutajućoj barijeri. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i državi što su imali razumevanja za naš zahtev – ističe Jusović.

Radovi na postavljanju lančanice na prvobitnoj lokaciji u Velikoj Župi, nisu puno odmakli, pa njeno izmeštanje na novu lokaciju, van naseljenog mesta neće biti problem, smatra prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić.

– Želja nam je da reka Lim iz godine u godinu bude sve čistija. Smatram da je lokacija Jagodnjak, gde će biti postavljena lančanica bolje rešenje od prvobitnog, iz tog razloga prihvatili smo sugestiju meštana i izmestićemo sajlu iz Velike Župe – tvrdi Babić.

Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim postavljanjem plutajućih barijera i rečnih pregrada, koje će služiti za sakupljanje ambalažnog otpada. Plutajuće barijere biće postavljene na teritorijama Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, kroz koje protiče Lim.

Related Articles

Komentariši

Back to top button