Vesti

KADA STIŽE JOŠ 20 EVRA? Ministar Mali objasnio – danas penzionerima po 30 evra, privodimo kraju treći paket pomoći

MINISTAR finansija Siniša Mali rekao je da će danas početi isplata drugog dela jednokratne pomoći od 30 evra.

– Danas ćemo uplatiti na račune naših penzionera, svih onih koji primaju socijalnu pomoć, kao i onih koji su na izdržavanju kazne. Uplatićemo njima 30 evra, a sutra i prekosutra svim ostalim punoletnim građanima naše zemlje – naveo je Mali.

Dodao je da se za jednokratnu pomoć prijavilo 5.765.000 građana i da je u pitanju ogromna podrška i pažnja prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Polako, ali sigurno, privodimo kraju ovu godinu i privodimo kraju treći paket pomoći. Nas očekuje isplata još 20 evra u decembru, 15. novembra kreće prijava, ne za ove koji su se prijavili, nego za sve koji se nisu prijavili i koji su u međuvremenu postali punoletni, imaju mogućnost da se prijave za tih 20 evra – istakao je Siniša Mali.

Podsetio je da će u februaru sledeće godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara jednokratne pomoći.

– Preko osam milijardi evra prvi, drugi i treći paket pomoći. Pokazali smo da smo stabilni, svako obećanje koje smo dali smo ispunili, u dan i u dinar – kazao je Mali na RTS-u. 

Vlada će u sredu odlučivati o budžetu za sledeću godinu. Ministar Mali je rekao da se naredne godine nastavlja sa razvojnom politikom, a na pitanje da li će biti normalan ili pandemijski budžet, Mali je odgovorio da više ide ka normalnom.

– Imaćemo stopu rasta, predviđeno od 4,5 odsto, ove godine 7,3, 7,5. Srbija postaje jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, uprkos pandemiji koronavirusa – rekao je Mali.

Naglasio je da budžet za narednu godinu ima dve osnovne karakteristike.

– Nikada više nećemo ulagati novca u kapitalne investicije, u kanalizacione sisteme, nove auto-puteve, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a s druge strane, ići ćemo i sa podizanjem životnog standarda građana Srbije. U budžetu za narednu godinu imamo povećanje plata za sve u javnom sektoru od sedam odsto, dok ćemo za pripadnike vojske, one koji rade u zdravstvu i socijalnim službama, imati povećanje od čak osam odsto – rekao je Mali.

Dodao je da će se povećanje penzija obaviti po švajcarskoj formuli i od 5,5 odsto, dok će uz pomoć penzionerima od 20.000 dinara, povećanje će iznositi 11 odsto, u odnosu na 2021. godinu i podsetio je da je povećana i minimalna zarada.

Related Articles

Komentariši

Back to top button