Vesti

MALINA MANJE, A CENA PADA: Na evropskom tržištu nedostaje velika količina jagodičastog voća, ali se primećuje i pad kupovne moći

NA evropskom tržištu u ovom trenutku nedostaje velika količina smrznutog voća, a pre svega maline. Primera radi, samo u Francuskoj u ovom momentu nedostaje oko 15.000 tona “crvenog zlata”. U našim hladnjačama je zbog velikog pada proizvodnje i duga u količinama iz prethodne sezone od oko 20.000 tona, koji su naši izvoznici morali da nadoknade od ovogodišnjeg roda, trenutno veoma malo neugovorenih količina.

Ovo je za “Novosti” saopštio dr Aleksandar Leposavić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti voćarstva, ističući da su cene i dalje stimulativne, pa se kategorija “griz” na evropskom tržištu prodaje po ceni od 5,6 do šest evra po kilogramu, ali je prisutan trend blagog smanjenja tražnje najkvalitetnije kategorije, odnosno “rolenda”.

– To su i dalje izuzetno dobre cene, ali činjenica je da se “rolend” kao najkvalitetnija kategorija u ovom momentu slabije traži. To je indikator da kupci polako traže alternative – smatra dr Leposavić. – Inače, trenutno se kod nas za malinu kategorije “original” plaća 620 dinara. Za kupinu, bez obzira na to što se trenutno u Srbiji prodaje po ceni od 420 dinara, predviđanja nisu optimistična. Situacija iz Amerike, gde postoji osetan pad tražnje za ovim voćem, vrlo brzo se može preliti i na evropsko tržište.

Pad cena jagodičastog voća mogao bi da bude predznak budućih dešavanja na tržištu hrane kao odraz sve očiglednijeg pada globalne kupovne moći potrošača. To je opomena i našim proizvođačima i izvoznicima da budu daleko obazriviji u planiranju svojih delatnosti.

– Visoke cene mogu dovesti do pada tražnje. Nažalost, u našoj zemlji je veoma malo učinjeno na stvaranju preduslova za dugoročno stabilan prihod od prodaje maline i kupine na svetskom tržištu i za to ne postoji opravdanje bilo koga od učesnika u ovom poslu. Dobar deo njih, bilo da se radi o pojedinim “samozvanim” predstavnicima proizvođača ili hladnjačara godinama dodatno usložnjava situaciju dezinformacijama i međusobnim optuživanjem za sve lošije stanje u proizvodnji. Situaciju nije popravila ni pompezno najavljivana Vladina Radna grupa za sagledavanje stanja u malinarstvu, koja postoji više od tri godine, ali za sada bez ikakvih rezultata i pomoći biznisu od koga naša zemlja svake godine ubira solidan devizni priliv – upozorio je dr Leposavić.

On je dodao da je prema poslednjem izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede o raspoloživim zalihama smrznutog voća i grožđa u ovoj zemlji, osetan pad ukupnih zaliha smrznutog voća u američkim hladnjačama. Najveći pad u zalihama u odnosu na septembar prethodne godine zabeležen je kod smrznute kupine i smrznute jabuke, koji iznosi po 36 procenata, zatim smrznute maline (15 odsto) i smrznute borovnice (13 procenata). Iz grupe jagodičastog voća suficit od 15 odsto u skladištima za isti posmatrani period ima smrznuta jagoda.

Related Articles

Komentariši

Back to top button