Vesti

STRAH OD KAZNI UBRZAO FAJRONT: U prvoj večeri kontrole kovid-propusnica u ugostiteljskim objektima više od 2.500 inspekcijskih nadzora

U GOTOVO svih 25 gradova u kojima su kontrolisali primenu kovid-sertifikata, inspektori su naplatili bar po jednu kaznu, a najviše u Beogradu – u ukupnom iznosu 1,1 milion dinara. Samo u dva popularna kluba u Ulici Strahinjića Bana napisano je 700.000 dinara kazni: po 300.000 za pravna i po 50.000 za odgovorna lica, jer zaposleni nisu imali kovid-propusnice, saznaju “Novosti” u Ministarstvu zdravlja.

U 438 nadzora velikih trgovinskih lanaca, inspektori su napisali kazne u iznosu od 370.000, a u 114 kontrola javnog saobraćaja još 40.000 dinara. U vremenu od 22 sata u ponedeljak do kraja radnog vremena, koje je za ugostitelje limitirano do jedan sat iza ponoći, u celoj Srbiji urađeno je više od 2.500 nadzora, iako su inspektori mnoge objekte zatekli zatvorene.

– Nije kontrolisana samo primena kovid-sertifikata nego i druge epidemiološke mere – kažu u inspekciji Ministarstva zdravlja.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković navodi da je u lokalima koji su radili posle 22 časa uglavnom poštovana obaveza posedovanja kovid-propusnica, a građani su najčešće imali sertifikat o vakcinaciji.

– Mnogi ugostiteljski objekti su sami ograničili radno vreme i prestali da rade od 22 časa. Ta je slika zabeležena širom Srbije, od Vranja do Subotice. Da li to govori da su poslodavci nespremni zbog svojih zaposlenih koji možda nisu vakcinisani, to ćemo videti. Mislim da to nije opravdanje, da je bilo vremena za dobre pripreme – kaže Stamenković.

 Kovid-propusnice bi dale bolje efekte da smo imali vremena da se pripremimo, a kad su već uvedene trebalo je da budu uvedene za sve – ocenio je Georgi Genov, predsednik poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES). – Imali smo samo dva dana da se pripremimo za kontrolu. Naš stav je da je bolje da se uvedu čitači QR koda ispred ugostiteljskih objekata nego da kontrolu obavljaju kovid-redari unutra.

Otkako je najavljeno uvođenje sertifikata, čuju se primedbe da nije dovoljno da oni važe samo u ugostiteljskim objektima od 22 sata. Medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav, koji će izneti i na prvoj sednici, da propusnice budu obavezne 24 sata u svim zatvorenim objektima, izuzev zdravstvenih ustanova, i možda prehrambenih lanaca trgovina. I ministar zdravlja Zlatibor Lončar zalaže se za širu primenu kovid-sertifikata.

– Ova mera daje željene rezultate, povećava se obim vakcinisanih. Zalažem se da se to proširi na 24 sata, ne vidim nikakav problem za to jer maltene cela Evropa i veći deo sveta živi tako – rekao je Lončar i dodao da je ovo prelazni period da se svi uigraju i pripreme. – Nemamo pravo da se igramo. Moramo da preduzimamo mere koje će da daju rezultat.

Related Articles

Komentariši

Back to top button