Vesti

Crni bor sade u Užicu i na Zlatiboru

Užice. – Pošumljavanje dobija novi zamah na području Užica i Zlatibora. Sadnice crnog bora i druge treba da doprinesu oživljavanju prirode, poboljšanju kvaliteta vazduha i uređenju zapuštenih prostora novim drvoredima.

Tako su u užičkom naselju Pora upravo počeli da pošumljavaju jednu od pet predviđenih parcela u ovom gradu. Sadnice crnog bora tu sade u okviru zajedničke akcije Ministarstva zaštite životne sredine i grada Užica „Udahnimo život prirodi”. Ovog posla na Pori prihvatila se i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević sa saradnicima.

– Treću godinu zaredom u saradnji sa ministarstvom realizujemo ovaj projekat u okviru koga je tokom prethodne dve godine posađeno oko 36.000 stabala u užem gradskom području na površini od 14 hektara. Pošumljavanje i ove godine nastavljamo, i to sadnjom oko 5.000 stabala na pet parcela na Pori, Ibiševom guvnu, Malom Zabučju, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici. Na tome, naravno, nećemo stati jer je pošumljavanje jedan od dugoročnih mera koju ćemo realizovati svake godine, zajedno sa ostalim za povećanje energetske efikasnosti i unapređenje kvaliteta vazduha – izjavila je gradonačelnica.

Podsećamo da je grad Užice inicirao akciju „16.000 stabala za 16.000 ložišta” u okviru koje obezbeđuje besplatne sadnice građanima da ih sami zasade na privatnim posedima.

Pošumljavanje je ovih dana aktuelno i na Zlatiboru gde opština Čajetina preko KJP „Zlatibor” organizuje takve akcije, uz ostalo i kao deo ambicioznog cilja (uz niz drugih preduzetih poduhvata) da postane prva ekološka opština u Srbiji. Ova lokalna samouprava je od Ministarstva zaštite životne sredine dobila 1,5 miliona dinara za projekat „Pošumljavanje pretovarne stanice Zlatibor”, a sama učestvuje sa oko pola miliona. Tu je predviđena sadnja crnog bora, breze i omorike.

Već su ovde u okviru ovog projekta radnici KJP i osnovci sa Zlatibora zajedno posadili oko 1.000 sadnica crnog bora. Kažu da je taj radni spoj mladosti i iskustva prijao i jednima i drugima. Ove sedmice akcija se nastavlja sadnjom još 500 sadnica crnog bora, 132 omorike i 225 sadnica breze.

Related Articles

Komentariši

Back to top button