Vesti

KAFEDŽIJI KAZNA DO 300.000, A ZA GOSTA 5.000 DINARA: Sutra počinju primena i kontrola novog pravila o kovid-propusnicama

U UGOSTITELJSKE objekte u zatvorenom, od subote u 22 sata, kada počinje primena kovid-propusnica, gosti će moći da uđu sa potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti koje već poseduju u pisanom ili elektronskom obliku.

Isto važi i za negativan rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata), i antigenski test, ne stariji od 48 sati. Novo, u odnosu na prekjuče postavljena tri uslova za kovid-potvrdu, jeste to što će validan “pasoš” predstavljati i rezultat testa na antitela, koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi. Juče je dogovoreno da kontrola poštovanja nove protivepidemijske mere počne odmah u subotu uveče, ali će inspektori tada “izricati” samo usmene opomene, a kažnjavaće od ponedeljka, 25. oktobra.

One koji se ogluše o nova pravila čekaju kazne – 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez kovid-sertifikata, posle 22 sata – 5.000 dinara! Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju kovid-propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do fajronta, u jedan sat posle ponoći.

Na sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom, juče je zvanično doneta odluka o ovim novim pravilima. Obaveza ugostitelja je da proveri svakog gosta pre ulaska u lokal, isto kao što to već nekoliko meseci rade u zemljama EU, pa i ponegde u regionu. Razlika je što se, recimo u Sloveniji, pokazuje samo pisana potvrda ili digitalni sertifikat, a kod nas će, kako je najavljeno, uz to redari tražiti na uvid i neki od ličnih dokumenata sa slikom. Tako bi trebalo da se spreče zloupotrebe, odnosno korišćenje tuđih dokaza o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

I o tome se juče diskutovalo na sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić sa nadležnim službama, a sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić. Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ovaj period bez kažnjavanja za vikend ostavljen je kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena da pronađu što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid-sertifikata.

Related Articles

Komentariši

Back to top button