Vesti

Edukacija zaposlenih u komunalnim delatnostima : Primenom švedskog modela do reciklažnog dvorišta i ekološki najrazvijenije opštine

Čajetina – Švedski stručnjaci iz komunalne oblasti, koji se bave ovom oblašću u Čajetini, prenosili su svoja znanja i iskustva, upoznajući nas sa novim trendovima i načinima da se dostigne odgovarajući ekološki nivo i prevaziđu prepreke na koje se nailazi, kaže za GZS Srđan Pantović, direktor KJP Zlatibor. Već četiri godine, opština Čajetina sarađuje sa švedskom vladom u oblasti upravljanja komunalnim otpadom. Imali smo konsultante iz Švedske od kojim smo zaista imali puno toga da naučimo kako se u jednoj uređenoj zemlji upravlja komunalnim otpadom.

U okviru projekta, posetili smo švedski grad Jevle, koji je na svetskim razmerama najbolje rešio pitanje uklanjanja otpada .Mnogo je segmenata u kojima mi ni malo ne zaostajemo za Švedskom, ali i mogućnostima da primenimo neke od modela koji oni koriste i van komunalnih preduzeća. Plastične kese su skoro izbačene iz upotrebe, na svakom mestu građani besplatno mogu dobiti kese koje koriste za odlaganje hrane, , kaže za GZS Srđan Pantović, direktor KJP Zlatibor. On dodaje da su prilikom posete švedskom gradu imali priliku da steknu vredno iskustvo koje se prenosi u opštinu Čajetina i ono što je najbitnije jeste da su građani, pre svega ugostitelji pokazali interesovanje da zajednički deluju kako bi sa pravom poneli epitet jedne od prvih i jedinih opština u Srbiji koja se može pohvaliti da nema divljih deponija.
„ Mi smo od njih upravo videli kako na prvom mestu treba sistem organizovati ,a onda ga i održavati. Sada smo u procesu izgradnje reciklažnog dvorišta . Radi se o investiciji koju finansira opština Čajetina ,a na proleće će biti realizovana tako da od sledeće godine krećemo u primarnu selekciju komunalnog otpada.“, kaže Pantović za GZS.
„ Reciklažno dvorište imaće prostor na kome će građani moći da odlažu svoj otpad koji se ne odlaže u komunalne kontejnere i tu ga skladištiti.. Na ovaj način, biće na jednom mestu pokriveno sve , odnosno,sve vrste otpada koje se mogu stvoriti u domaćinstvu i industriji u reciklažnom dvorištu će biti deponovani“,, kaže za GZS Srđan Pantović, direktor KJP Zlatibor.

Related Articles

Komentariši

Back to top button