Vesti

GRAĐEVINSKI MATERIJAL NASTAVLJA DA POSKUPLJUJE, ZA SADA JOŠ UVEK NEMA JEFTINIJIH KVADRATA

Konstantan trend poskupljenja prehrambenih namirinica i goriva u poslednjim mesecima i nedeljama u stopu prati i povećanje cena građevinskog materijala. Cene nekih materijala uvećale su se i do nekoliko stotina procenata, a nastavak rasta na globalnom nivou može se očekivati i u narednom periodu, smatra Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Cena građevinskog materijala u proseku se uvećala za preko 30 odsto.

OSB ploče, materijal koji se ugrađuje ispod krovova, jedan je od onih koji je najviše poskupeo, čak i tri puta više u odnosu na period od pre godinu dana, za naš portal rekao je finansijski rukovodilac jednog beogradskog stovarišta. Cena OSB ploče od 8mm u avgustu prethodne godine iznosila je 1.050 dinara po metru kvadratnom, dok je u istom periodu ove godine ona bila 2.820.

Profesionalni stolar Miloš Obrenović za emisiju „Probudi se“ naveo je da glavni uzrok ovakvog poskupljenja vidi u dva razloga. Jedan jeste povećanje gradnje na globalnom nivou, najpre u SAD gde je velika potražnja za građevinskim materijalom, do te mere da su stovarišta prazna. Sve to odražava se na cenu materijala u Evropi. Drugi razlog u uzevan je sa prethodnim. Pandemija je ljude navela da svoje finansije usmeravaju sa putovanja na renoviranje domova, a zatvaranje granica posledično je dovelo i do skoka cena.

Povećanje cene goriva uticaće i na više cene materijala, te su male šanse da se cene stabilizuju, rekao je Obrenović.

„Negde se procenjuje da bi cene sledeće godine mogle da se stabilizuju. Ja iskreno nisam optimista. Sada imamo i ovu krizu sa gorivom u Evropi što može dovesti do povećanja cene transporta i uvoza materijala kod nas, što samim tim iziskuje i više cene materijala“, kaže Obrenović.

Ipak, uprkos ovakvom skoku, Obrenović kaže da to ne smanjuje potražnju za proizvodima, ali da je zbog skupog materijala krajnja cena stolarije svakako veća.

Zbog velikog novca koji je na globalnom nivou upumpan u privredu očekuje se inflacija pa ljudi ulažu u nekretnine. Zbog toga je nastupila nestašica te su cene skočile, a zbog energetske krize one će nastavljati da skaču, za naš portal objašnjava Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Related Articles

Komentariši

Back to top button