Vesti

CENE DIVLJAJU, A ŠOK SE TEK OČEKUJE: Brašno “skočilo” na 75 dinara, meso na 1.050, a i gorivo će još poskupeti!

Sada je tema da li je hrana poskupela za 20 ili 30 procenata, da li je građevinski materijal duplirao cenu, da li je meso skuplje za 200 ili 300 dinara, kao i da li ćemo gorivo plaćati ponovo 190 dinara.

Da je hrana poskupljivala i prethodnih meseci uveliko se pričalo samo među građanima koji je kupuju. Veće cene bile su redovna tema u redovima pred kasom, a danas je poskupljenje bukvalno svega postalo i javna tema – tema zbog koje se u Srbiji povlače i prve monetarne mere, ali tema i o kojoj se priča kao trendu sa kojim se moramo suočiti i, što je još gore, trend sa kojim se očigledno moramo i pomiriti jer se poskupljenja najavljuju i za 2022. godinu.

Upravo zbog toga, nije više tema da li je nešto poskupelo za pet ili deset odsto, za 20 ili 50 dinara. Sada je tema da li je hrana poskupela za 20 ili 30 procenata, da li je građevinski materijal duplirao cenu, da li je meso skuplje za 200 ili 300 dinara, kao i da li ćemo gorivo plaćati ponovo 190 dinara.

Tema je i to da li nam se ponovo isplati da idemo put Mađarske po hranu i garderobu ili put Republike Srpske po gorivo, gume, higijenu i slične potrepštine…

Na kraju, tema je i ono o čemu se u poslednje vreme takođe počelo pričati, a od čega i mnogi već strahuju – hoćemo li ponovo viđati redove i navalu na hranu jer su poskupljenja postala toliko očigledna da se o njima i sve više javno priča, ali i reaguje od strane visokih državnih institucija.

Istina jeste da poskupljenja nikako nisu samo domaći trend, i da imaju uporište u globalnim kretanjima. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu samo u julu ove godine hrana je bila za 31 odsto skuplja nego u istom mesecu prošle.

Poskupljenja će biti i dalje

Kada je govorio o energetskoj krizi, ali i poskupljenjima sa kojima se suočava ceo svet, pa čak i najjače ekonomije sveta, predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je gasna kriza, koja može da pogura i sve ostale cene, trenutno najvažnije pitanje u Evropi.

“Ni o čemu se ne govori osim o energetici. Imaćemo krizu koja će da utiče na povećanje svih cena. Rastu cene i hrane i građevinskih materijala svuda po Evropi, a za budućnost su najvažnija tri pitanja – energetika, voda i hrana“, naglasio je predsednik Srbije i dodao da će Srbija zahvaljujući ruskim partnerima, ipak, lakše podneti ceo teret.

Gorivo ponovo poskupljuje

“Zaslepljeni” poskupljenjem hrane, prvenstveno mesom i uljem, ovih dana mnogima je promaklo ono što se dešava na svetskom tržištu, a što se i te kako može preliti i na domaće. Barel nafte koji je do skora koštao oko 70 dolara juče je dostigao čak 83 dolara, što je najviša cena u poslednje tri godine. Analitičari “Goldman Saksa” kažu da se ne treba čuditi ni ceni od 90 dolara, a to bi u prevodu moglo da znači i poskupljenje goriva u Srbiji.

Dosadašnja praksa pokazuje da je za prelivanje cena potrebno oko dva do tri meseca, ali je činjenica da u Srbiji već plaćamo skuplje gorivo. Dizel je na pumpama tako ovih dana dostigao cenu od 165 dinara za litar, benzin 161, a TNG gas 92 dinara.

A, poskupljenje goriva utiče i na poskupljenje trasnporta, ali i sirovina, a to onda znači i prelivanje na cene svega ostalog – od hrane do raznih materijala, pa na kraju i kvadrata nekretnina.

Related Articles

Komentariši

Back to top button