Zabava

Viteški dan na Starom gradu

U  organizaciji Srpskog viteškog društva Stari grad Užice, a u okviru obeležavanja Dana grada, na Starom gradu upriličena je manifestacija “Viteški dan”. Pored užičkog, učešće su uzela i udruženja iz Kraljeva i Beograda.

Po rečima Vuka Živanovića iz “Srpskog viteškog društva Stari Grad Užice” namera je bila da se upravo na užičkoj tvrđavi prikaže srednjevekovno oružje i oprema.

“Nas je okupila ljubav prema istoriji i tom dobu a želja nam je da i našim sugrađanima pokažemo kako i sa čim se tada ratovalo. Naše udruženje je osnovano nedavno, ne broji mnogo članova, ali ali se nadamo da će nam se pridružiti veći broj ljudi , koji poštuju istoriju, vitešku čast i žele da saznaju više o srednjevekovnom dobu”.

Ivan Lazić predsednik Svebor Saveza Srbije ističe da udruženja širom Srbije koja pripadaju Sveboru  u svojim radionicama izrađuju opremu, počevši od X, XI veka pa sve do XV veka.

“Mi smo danas ovde doneli deo naše opreme i uradićemo jedan viteški prikaz. Ipak, ono što treba naglasiti je da je pojam viteza veoma širok pojam, jer ne podrazumeva samo čoveka sa oklopom šlemom i mačem. Vitez je pre svega jedna moralna osobina, to je nešto što on nosi iznutra bez obzira da li on ima oklop i oružje, da li je odeven bogato ili oskudno. Vitezovi su danas u svim oblastima počevši od književnosti, umetnosti, sporta, u svim oblastima ih ima samo ih treba pronaći, prepoznati”.

Mihailo Mitrović vitez iz Kraljeva objašnjava da je od malena voleo priče o viteštvu i da je jedva dočekao da se oformi Udruženje u kome je danas veoma aktivan.

“Forma nošenja oklopa teškog oko 35 kilograma je dosta zahtevna,  naročito kada je napolju vruće, duplira se temperatura, ali ko voli taj ne zna za težinu. U trenutku kad se zatvori vizir i kada imam 5mm vida skroz se isključim iz ovog sveta, otputujem u XV vek i zamislim da sam u nekoj borbi, magičan je osećaj vratiti se kroz vreme”.

Related Articles

Komentariši

Back to top button