Vesti

Čajetina pravi plan za poboljšanje vodosnabdevanja na Zlatiboru – Širiće se izvorišni kapaciteti i vodovodna mreža, traži se projektant

Opština Čajetina raspisala je tender za izradu planske dokumentacije vodosnabdevanja za Zlatibor.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, osnovni problem vodosnabdevanja opštine predstavlja intezivna gradnja na području turističkog naselja Zlatibor, što za posledicu ima povećane potrebe za vodom, pogotovo tokom turističke sezone.

– Razvoj vodovodnog sistema nije pratio ubrzani razvoj Zlatibora, pa dolazi do problema sa isporukama zahtevanih količina konzumnom području (dotrajalost distribucione mreže, nedostatak rezervoarskog prostora, gubici u mreži…). Takođe, relativno mala korisna zapremina akumulacije “Ribnica” uz pogoršanje kvaliteta sirove vode (malo do umereno mineralizovana, sa registrovanim teškim metalima, svim osim arsena), za posledicu ima nemogućnost postojećeg vodovodnog sistema da zadovolji buduće potrebe za vodom turističkog centra – stoji u dokumentaciji.

Ističe da nepostojanje sveobuhvatne projektne dokumentacije koja saglevada trenutno stanje, problem intenzivne gradnje i povećanje kapaciteta turističkog centra, potrebe za vodom (postojeće i buduće) i raspoloživost izvorišnih kapaciteta i kapaciteta prerade, kao i postojeće stanje distributivne mreže i pravce razvoja, dodatno otežavaju rešavanje problema vodosnabdevanja opštine Čajetina.
– Glavne probleme u opštini treba rešiti povećanjem izvorišnih kapaciteta, proširenjem mreže i rezervoarskog prostora, kao i rekonstrukcijom postojećeg postrojenja i eventualnom izgradnjom novih, kako bi budući opštinski vodovodni sistem pri svim uslovima rada obezbedio dovoljnu količinu higijenski ispravne vode za piće konzumnom području u skladu sa pravilnikom – navodi se u tenderu.

Glavni cilj izrade projektne dikumentacije, konkretno, prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom, jeste, da se na osnovu procene postojećeg stanja sistema vodosnabdevanja, potreba za vodom, gubitaka u mreži, i ostalih faktora definiše optimalna koncepcija razvoja opštinskog vodovodnog sistema do kraja projektnog perioda, odnosno do 2050. godine.

Projektni zadatak obuhvatiće analizu vodnih resursa na području opštine, analizu potreba za vodom, kvaliteta vode, postojećeg stanja sistema, kao i poboljšanje rada i razvoj sistema do 2050. godine.

Dodaje se da je predviđeno da centralni deo izrade generalnog projekta pripadne konstrukciji matematičkih simulacionih modela vodovodne mreže, kojima će se podražavati rad sistema u njihovim karakterističnim stanjima, redovnim i vanrednim – u postojećim i budućim (projektovanim) uslovim

Related Articles

Komentariši

Back to top button