HranaVesti

Raste kvantitet i kvalitet proizvodnje jagodastog voća u Srbiji

Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje, izjavio je na otvaranju foruma o ovoj vrsti voćarske proizvodnje državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.
„Tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 318 miliona evra, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije. Za prvih devet meseci ove godine izvoz jagodastog voća je 30 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Stanojević na početku `Berry business foruma` koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva, USAID-a i Ambasade Holandije održava na Beogradskom sajmu.

Stanojević je dodao da pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina je došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara.

„Za podsticaje podizanja zasada Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada”, istakao je Stanojević.

Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.

„Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade certifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta”, najavio je Stanojević.

Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.

Related Articles

Komentariši

Back to top button