Zabava

Radionica „Različitosti nas ujedinjuju“

UG „Zlatiborski krug“ iz Čajetine realizuje projekat pod nazivom „Različitosti nas ujedinjuju“. Prva aktivnost u okviru Projekta bila je pristupanje mreži koja okuplja različite organizacije iz Srbije koje se bave potrebama i pravima mladih ljudi u našoj zemlji. Partner na Projektu je ERAZMO studentska mreža iz Srbije, a realizuje ga Evropski pokret u Srbiji uz finansijsku podršku Evropske unije.

UG „Zlatiborski krug“ iz Čajetine je ovoga vikenda realizovalo radionicu u okviru projekta „Različitosti nas ujedinjuju“ koja je podrazumevala razmenu srednjoškolaca Sedme beogradske gimnazije i Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine. Cilj Projekta je druženje uz razgovor o prevazilaženju stereotipa, predrasuda, prihvatanju različitosti, i svega što bi trebalo da odagna mogućnosti za diskriminaciju u društvu, odnosno onoga što jača i neguje toleranciju.

„Učenici su se veoma lepo povezali. Složili su se da, bez obzira na to što žive u različitim sredinama od kojih Beograd na neki način izgleda malo urbanije od Zlatibora, i Zlatibor kao jedna sredina koja neguje određenu tradiciju, ipak imaju dosta zajedničkih osobina i karakteristika, svega onoga što mlade povezuje tako da naziv Projekta opravdava ovu aktivnost jer zapravo i jesmo povezani u različitostima. Ono što je bitno reći jeste to da „Zlatiborski krug“ i inače neguje takav stav kojim pokušava da mladima iz ove sredine kao i mladima sa kojima se putem različitih projekat susreću, omogući da u svojim različitostima budu autentični i da uče o tome da je današnje društvo, bez obzira na sve ono što nas čini različitim, ipak tolerantno društvo“, rekla je Jagoda Jeremić iz UG „Zlatiborski krug“.

Plan razmene sastoji se u tome da su učenici srednje UT škole iz Čajetine i Sedme beogradske gimnazije sa svojim profesorkama obišli zanimljive lokalitete na Zlatiboru i okolini, dok su drugog dana održane različite radionice gde su učesnici interaktivno jedni-drugima preneli svoja znanja i impresije o ovom mestu. Jedna od tema je bila interkulturalnost.

Profesorka Jelena Marić iz UTŠ Čajetina kaže da na radionici učestvuju četiri učenika i ono što je najzanimljivije, svi su iz različitih sredina: Filip koji je iz Republike Srpske, Bogdan je iz Nove Varoši, Katarina je iz Čajetine i Anđela iz Užica. Anđela je inače dete iz mešovitog braka; majka je Ruskinja, otac Crnogorac.
„Samo kada pogledamo ove njihove različitosti, već vidimo interkulturalnost.“

Upoznajući kulturu i običaje jednog mesta, bolje su mogućnosti za međusobnim razumevanjem, a samim tim i za tolerantnošću, što i jeste osnovni cilj radionice, kažu organizatori.

„Razlike i nisu toliko velike i ako u različitim krajevima možda imaju različite običaje, ali način komunikacije između njih je dosta sličan: Svemu tome doprinosi društvo u kome danas živimo, dosta smo više povezani nego pre,“ istakao je Oleg Slatina, predstavnik ERAZMUS studentske mreže Srbije.

O samom druženju u ova tri dana , učesnici radionica su izrazili pozitivno mišljenje.

Related Articles

Komentariši

Back to top button