TurizamVestiZabava

Kulturno nasleđe za sve: U Prijepolju počeli Dani evropske kulturne baštine

Dani evropske baštine ove godine održavaju se u Prijepolju. Ovogodišnja tema prihvaćena na nivou cele Evrope je “Kulturno nasleđe za sve”.

To što je upravo ovaj grad domaćin ne treba da čudi, jer u Prijepolju se vekovima unazad prepliće nekoliko kultura. Ovde se nalaze velike pravoslavne i muslimanske svetinje, a komšije poštuju, vole i žive zajedno. Manifestaciju Dani evropske baštine otvorila je ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković.

– Veliko zadovoljstvo što smo zajedno u Prijepolju. Ova manifestacija održava se u Evropi, cilj joj je očuvanje kulturnog nasleđa i poštovanje različitosti. Kada je u pitanju naša zemlja kroz ovu manifestaciju želimo da približimo zajedničko kulturno nasleđe kao jedan ključni činilac evropskog identiteta i da se istakne njegova raznolikost. Sigurna sam da je ministarstvo kulture učinilo pravi potez kada je izabrano Prijepolje za mesto održavanja centralnog događaja. Ovo je opština poznata i jedinstvena po multikulturalnosti i kraj sa izrazito bogatim nasleđem – izjavila je ministarka Maja Gojković.

Ministarstvo kulture i informisanja, kao koordinator ovog programa na nacionalnom nivou, objavljuje temu za tekuću godinu, kojom će program biti obeležen u Srbiji. Svake godine, izborom druge teme kojom se obeležava ova manifestacija, stavlja se u fokus određena vrsta nasleđa i problematika koja ga prati.

– Sama tema je doprinela da Prijepolje bude domaćin. Ovo je za nas veliko priznanje i odgovornost. Vrlo brzo se ovde nauči da se živi da različitosti mogu da se žive u harmoniji. Bilo da je reč o religiji, arhitekturi ili narodnim običajima. Naše bogatstvo različitosti prezentovali smo foto-dokumentarnom izložbom koja ukazuje na naše kulturno bogatstvo. Takođe prezentovaćemo svo bogatstvo nacionalne kuhinje – rekla je direktorka Doma kulture u Prijepolju Admira Mostarac.

Related Articles

Komentariši

Back to top button