HranaTurizamVesti

Promovisana domaća hrana na Jelovoj Gori

UŽICE – U cilju promocije ruralnog turizma, Turistička organizacija Užice organizovala je školu tradicionalne gastronomije užičkog kraja pod nazivom „Kuhinja moje mame“, a prisustvovao je i muzički umetnik Dejan Petrović koji je pravio tradicionalnu, domaću pitu.

Učesnik škole tradicionalne gastronomije užičkog kraja „Kuhinja moje mame“ koja je održana na Jelovoj Gori kod Užica, bio je popularni trubač Dejan Petrović, a pravio je čuvenu pitu savijaču.

„Spremao sam pitu koja se pravi od domaćih kora, koje se razvlače. Najteže je baš to, razvući testo i da se naprave što tanje kore. Ja najbolje znam da napravim od kupovnih kora, nisam još uvek naučio dobro da razvlačim, a inače je to pita koja je prepoznatljiva za naš užički kraj“, objašnjava Petrović.

Petrović je rođen u selu Duboko kod Užica i, kako kaže, uvek je dobro ulagati u ruralni turizam jer je važno da ljudi počnu da se vraćaju u sela.

„Bez jakog sela nema ni jake države. Podržavam ljude koji se vraćaju na selo i koji gledaju da se selo uzdiže“, kaže Petrović.

Jelova Gora nalazi se nedaleko od Užica, a bogata je gustim šumama, vodama, raznim biljkama i životinjama, kao i svežim vazduhom.

„Na nama je da negujemo naša sela jer bez zdravog sela nema ni napretka. Svako selo u našem okruženju ima određene specifičnosti. U Jelovoj Gori razvijena je borovnica, imaju velike prostore koji su prekriveni šumom, a karakteristična je i nadmorska visina“, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Školu tradicionalne gastronomije „Kuhinja moje mame“ organizovala je Turistička organizacija Užice u cilju promovisanja seoskog turizma i domaćih proizvoda užičkog kraja.

Related Articles

Komentariši

Back to top button