Vesti

Besplatna analiza zemljišta za registrovana gazdinstva

Poljoprivredna, savetodavna i stručna služba Užice počela je sa besplatnom analizom zemljišta za registrovana poljoprivredna gazdinstva iz Zlatiborskog okruga. Broj uzoraka je ograničen, a prijave se primaju do kraja jula.

Zainteresovani se mogu prijaviti lično u prostorijama PSSS u Užicu (Ul. Dimitrija Tucovića 125) ili telefonom na broj 031/513 491. Od dokumentacije je potrebno pripremiti Izvod iz setvene strukture, a jedno domaćinstvo može da uradi najviše četiri analize za parcele koje su prijavljene u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

-U okviru akcije besplatno će biti analizirano 1.900 uzoraka, a kako je broj ograničen zainteresovani bi trebalo da se što pre prijave. Analizom zemljišta mogu se dobiti važni podaci o plodnosti zemljišta kao i peporuka za primenu mineralnih đubriva i drugih oplemenjivača zemljišta. Na taj način se obezbeđuje popravka zemljišta, pravilno i racionalno đubrenje. Sve to može doneti bolji prinos, kvalitetnije plodove, niže troškove proizvodnje i očuvanje životne okoline- kaže Ljubodrag Pantelić, direktor PSSS Užice.

Oni koji zakasne sa prijavom za besplatnu, analizu zemljišta mogu obaviti i nakon toga, a cena je 2.000 dinara po uzorku. Analiza zemljišta je sve češće uslov za subvencije, a razmišlja se da ona postane i obaveza.

-Na žalost, poljoprivrednici iz ovog dela Srbije uglavnom nemaju naviku da vrše analizu zemljišta i pored svih naših nastojanja da ih edukujemo u tom pravcu. Zbog toga đubrenje zasada obavljaju po svom nahođenju, u količinama i na način koji nije adekvatan kulturi i sastavu zemljišta, pa su i prinosi mali – kaže Pantelić.

Related Articles

Komentariši

Back to top button