Vesti

Vlasnici privatnih šuma traže pravilnije i namensko trošenje sredstava Budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma „Omorika“ koja deluje na teritoriji Zlatiborskog okruga započela je u maju ove godine realizaciju projekta „Od šuma za šume“.  Ovim projektom asocijacija sprovodi kampanju javnog zagovaranja pravičnog i namenskog trošenja sredstava Budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou.

Kampanja će tokom 6 meseci trajanja biti sprovedena na teritoriji Užica, Priboja i Bajine Bašte. Cilj kampanje je da sredstva u lokalnim budžetima namenjena za unapređenje šuma budu namenski utrošena, a da građani u tome učestvuju.

-Vlasnici privatnih šuma za svaki kubni metar posečenog drveta moraju da plate  taksu koja se sliva u Budžetski fond za šume, a 30% toga pripada budžetu lokalne samouprave gde se šuma nalazi. Projektom ćemo utvrditi tačne iznose sredstava, ali to su svakako ozbiljna sredstva jer mi živimo u jednom od najšumovitijih regiona gde je 45% teritorije pod šumama. Ovaj novac mora po zakonu biti vraćen tamo odakle je potekao, tj. za nova pošumljavanja, negu šuma ili izgradnju šumskih protivpožarnih puteva i zato želimo da građane uključimo u odlučivanje o usmeravanju tog novca – kaže Jasminka Dizdarević, menadžerka projekta.

RAŠ „Omorika“ vidi savete mesnih zajednica u selima kao važne partnere u uspostavljanju održivog mehanizma povrata ovih sredstava nazad u šume. Zato ćemo puno vremena provesti sprovodeći ulične akcije u seoskim mesnim zajednicama.  Osim u selu, bićemo prisutni i u gradovima jer gradsko stanovništvo ima interes da unapređenjem stanja šuma u okruženju dugoročno utiče na podizanje kvaliteta vazduha koji je vrlo problematičan ovde. Aktivni građani Zlatiborskog okruga su važna snaga na putu do ekološki održivog regiona kome težimo.

Related Articles

Komentariši

Back to top button