PutovanjaTurizamVestiZabava

Pet programa planinara “Tare”

Planinarski klub Tara iz Bajine Bašte izuzetno je aktivan na raznim poljima svog delovanja. Primernu aktivnost godinama iskazuje u rekreativnim i takmičarskim sportskim segmentima pa se svrstava u one prepozantljivijim u Republici Srbiji. Realizacija projekata takođe je jedna od karakteristika bajinobaštanskog planinarskog kluba na čijem je čelu od februara ove godine Nenad Lečić.

Imali smo četiri realizovana projekta sufinansirana od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije. Zahvaljujući tome, došli smo do kvalitetne opreme i ujedno stekli nova znanja. Bilo je još nekoliko manjih projekata u kojima je naš klub bio partner. Uz redovnu aktivnost, nastavljamo sa aplikacijama i na međunarodnom nivou – kaže Nenad Lečić.

Trenutno PK Tara realizuje pet projekata od kojih se četiri sufinansiraju od Evropske unije. Svi su oni iz Erasmus+sport programa.

Odobren  nam je projekat “Green Line of Reconnection” čiji je glavni cilj ponovno povezivanje planinarskih klubova iz bivše Jugoslavije. Partneri su nam PD “Željezničar” iz Gospića, Hrvatska i KPD “Hej, gremo naprej” iz Maribora, Slovenija. Tematski smo se vezali i za zelenu rutu staze Via Dinarica koja se proteže od Slovenije do Albanije. Tako, pored razmene iskustava među vodičima i volonterima, različitih zajedničkih sportskih aktivnosti, radimo i na uređenju u markaciji delova Via Dinarike. Obzirom da je projekat počeo u januaru 2020. godine, realizaciju  je značajno usporila aktuelna pandemija, ali je produženjem krajnjeg roka i popuštanjem mera za prelazak granica u regionu, omogućena uspešna realizacija svih aktivnosti i postizanje zacrtanih ciljeva –veli Lečić, koordinatora svih projekata.

Od  januara ove godine bajinobaštanski planinari započeli su realizaciju drugog Erasmus+ Sport projekta “She Leads”. PK “Tara” je nosilac projekta, a partneri su Planinarski savez Srbije, AK “Malik” iz Kaljarija, Italija i KPD “Hej, gremo naprej” iz Maribora, Slovenija. Na ovom projektu se bave jasno izraženim problemom malog učešća žena u vodičkoj populaciji. Problem je značajno izraženiji u Srbiji nego u Sloveniji i Italiji odakle dolaze ostale partnerske organizacije. Kroz razmenu iskustava žena, primera dobre vodičke prakse, ali i kroz izbor najboljih kandidatkinja i kroz njihovu obuku za sticanje licence i zvanja planinskog vodiča. Radi se na postizanju bolje rodne ravnopravnosti među vodičkom populacijom.

-Pored dva navedena projekta, u okviru Erasmus+ Sport programa, učestvujemo kao partner na većem projektu “Sustainability and Environmental Education in Outdoor Sports”. Projekat se bavi održivošću i ekološkom edukacijom u sportovima u prirodi na nivou cele Evrope. Partneri dolaze iz devet evropskih zemalja, nosilac je “Leave No Trace Ireland”, a interesantno je napomenuti da smo mi jedini partner istočno od Minhena. Prva terenska projektna aktivnost, na kojoj će se partneri prvi put uživo sresti, je planirana upravo na planini Tari krajem septembra ove godine. – ističe Lečić.

Od 1. juna ove godine započela je i realizacija projekta “Improved Emergency Preparedness & Coordinated Response in Cross-Border Area of Serbia and Bosnia and Herzegovina (CBC -IePCR)” koji se sufinansira iz IPAII programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Nosilac je Gorska služba spasavanja Srbije, a partneri su pred PK Tara GSS stanica Sarajevo i GSS stanica Brčko. Cilj projekta je podizanje nivoa saradnje, kadrovskih i tehničkih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama u pograničnom području. Predviđena je nabavka raznovrsne opreme neophodne za adekvatnu reakciju u različitim situacijama, a veliki deo aktivnosti vezanih za različite obuke biće realizovan upravo na nepristupačnim terenima Tare i na jezerima i rečnim tokovima u opštini Bajina Bašta.

-Peti aktuelan projekat je projekat “MOST” koji vodi Nacionalni park Tara u saradnji sa PK Tara i Pećinskim parkom Grabovača iz Perušića u Hrvatskoj. Fokus ovog projekta je na monitoringu nelegalnih i neodrživih radnji u zaštićenim područjima, održavanju planinarskih staza i promociji i prezentaciji geonasleđa. Projekat se sprovodi kroz edukativne radionice, terenski rad na stazama i postavljanje edukativnih tabli o geonasleđu u Nacionalnom parku Tara – naglašava prvi čovek bajinobaštanskih planinara Nenad Lečić.

Sve projektne aktivnosti PK Tara mogu se pratiti na internet stranici kluba http://www.planinarskiklubtara.org/ i na njegovim stranicama na društvenim mrežama.

U PK Tara kažu da imaju preko 100 aktivnih članova pa se, trude da dobrom raspodelom zaduženja ne zapostave primarne aktivnosti kao što su organizacije planinarskih akcija, učešće na prvenstvu Srbije u planinskom trčanju i na treking ligi, stručno osposobljavanje članova za različita zvanja sportskih stručnjaka i stručnjaka u planinarstvu.

-Iskoristio bih priliku da pozovem naše sugrađane da nam se pridruže, pre svega u nekoj rekreativnoj aktivnosti u prirodi, a naša vrata su svakako otvorena i za one koji bi se mogli pronaći u realizaciji nekih budućih projektnih ideja, te postati deo našeg projektnog tima – kaže na kraju razgovora Nenad Lečić.

Related Articles

Komentariši

Back to top button